Raimonds Vējonis: Latvijas prioritāte Baltijas Asamblejas prezidentūrā – konkurētspējīga ekonomika

(18.01.2013.)
Galerie

„Latvijas prezidentūras Baltijas Asamblejā prioritātes šogad ir konkurētspējīga un inovatīva Baltijas valstu ekonomikas attīstība, īstenojot kopīgu Baltijas ārējās ekonomikas un investīciju politiku, un Eiropas Savienības sadarbības politika.” To piektdien, 18.janvārī, atklājot Baltijas Asamblejas (BA) un Ziemeļu padomes samitu, sacīja BA prezidents Raimonds Vējonis.

„Konkurētspējīgas ekonomikas attīstība saistīta ar kopīgiem infrastruktūras un transporta, atjaunojamo energoresursu, zinātnes, pētniecības un inovāciju projektiem,” akcentēja R.Vējonis, piebilstot, ka jāturpina darbs arī pie kopīgiem veselības aprūpes un kurortoloģijas projektiem.

Latvija BA prezidentūras laikā akcentēs arī kopīgu Baltijas ekonomisko interešu pārstāvēšanu starptautiskajos tirgos. Īpaši šī brīža finanšu un ekonomiskajā situācijā Baltijas valstīm, kuru ekonomikas ir ļoti mazas, jādomā par aktīvu politiku kopīgās ārējās tirdzniecības jomā, uzsvēra BA prezidents. „Plānojam turpināt aizsāktās iniciatīvas, ko iepriekšējā gadā triju reģionu parlamentārieši aizsāka attiecībā uz inovatīva un daudzpusēja pārrobežu mehānisma izveidi, kas palīdzētu apkarot ar nodokļiem saistītu krāpšanu,” sacīja R.Vējonis.

Klātesošie bija vienisprātis, ka Baltijas un Ziemeļvalstīm ir līdzīgi uzskati ― tā ir laba platforma, uz kā stiprināt sadarbību. Pārrunājot šī gada BA un Ziemeļu padomes sadarbības prioritātes, tika akcentēta nepieciešamība stiprināt Baltijas jūras reģiona interešu lobēšanu Eiropas Savienībā (ES) un resursu apvienošanu ieguldījumiem visa reģiona attīstībai, akcentējot inovāciju, atjaunojamās enerģijas un vides projektus, kā arī Baltijas jūras saglabāšanu. Pasākuma dalībnieki uzsvēra reģiona finanšu tirgu ciešo saistību un nepieciešamību kopīgi vērsties pret pelēko ekonomiku un nelegālo nodarbinātību, strādājot pie informācijas apmaiņas stiprināšanas.

Diskutējot par Baltijas jūras reģiona valstu sadarbību ES, samita dalībnieki par būtisku ekonomiskajai attīstībai atzina saskaņotu un pēc iespējas vienlaicīgu ES direktīvu ieviešanu, lai uz visām reģiona valstīm attiektos vienādi nosacījumi.

BA prezidents arī atgādināja, ka Baltijas valstis ceļā uz neatkarības atjaunošanu un iestāšanos starptautiskajās organizācijās lielu atbalstu saņēma no ziemeļvalstu kaimiņiem. „Tagad ir pašsaprotami šādu atbalstu ceļā uz demokrātiskas valsts un sabiedrības veidošanu sniegt Baltkrievijai. Lai reģionā nodrošinātu stabilitāti, ir svarīgi uzturēt labas attiecības un sadarbību ar Eiropas Savienības austrumu kaimiņiem. Eiropas Savienība vēlas redzēt modernu, demokrātisku Baltkrieviju, kurā tiek respektētas eiropeiskās vērtības ― demokrātiju, cilvēktiesības un likumisko u” uzsvēra R.Vējonis, bilstot, ka uzmanība jāvērš arī uz procesiem citās Austrumeiropas valstīs ― Ukrainā, Moldovā, Azerbaidžānā un Gruzijā. Arī Ziemeļu padomes prezidente Marita Nībaka (Marit Nybakk) sacīja, ka eiropeizācija jāattīsta ārpus ES robežām, paužot pārliecību, ka Austrumeiropas valstu demokratizācijā ieinteresētas ir arī tādas starptautiskās organizācijas kā NATO.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”