Sociālo lietu komisija: veicot pārkārtojumus SIVA, svarīgākais nodrošināt pakalpojumu pēctecību

(15.01.2013.)
Galerie

Veicot pārkārtojumus Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) darbā, ir būtiski nodrošināt nepārtrauktu pakalpojumu pieejamību aģentūras klientiem. To otrdien, 15.janvārī, uzsvēra Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti, iepazīstoties ar SIVA darbu pēc pārkāpumu konstatēšanas un tās vadības atstādināšanas.

„Sēdē noskaidrojām, ka aģentūra, balstoties uz Valsts kontroles atzinumu, no šī gada vairs nesniedz dienas centra pakalpojumus, un tas ir reāls pakalpojuma iztrūkums gan ap 50 jūrmalniekiem ar invaliditāti, gan viņu ģimenes locekļiem, kuri tādēļ nevar turpināt darba gaitas. Šāda situācija nebūtu pieļaujama, tādēļ aicinām Labklājības ministriju komisijai ziņot par katru gadījumu, kad tiek pārtraukta kāda aģentūras pakalpojuma sniegšana un par to, kas to nodrošinās turpmāk,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) uzsvēra, ka kāda ierēdņa vai aģentūras darbinieka neizdarība nedrīkst būt par iemelsu, lai pēkšņi tiktu pārtraukts pakalpojums, kas bija pieejams gadiem ilgi, un no tā neciestu cilvēki. Savukārt deputāte Elīna Siliņa aicināja komisiju lūgt Jūrmalas pašvaldību skaidrot aktuālo situāciju ar dienas centra pakalpojuma pieejamību pilsētas iedzīvotajiem.

Arī Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācijas SUSTENTO valdes priekšsēdētāja Gunta Anča pauda, ka saņem daudz jautājumu par to, vai ierastie pakalpojumi, piemēram, rehabilitācija un izglītība cilvēkiem ar invaliditāti Jūrmalā būs pieejami arī turpmāk. G.Anča arī aicināja, piemēram, lemjot par skaidras naudas aprites ierobežošanu aģentūrā, pirmkārt to vērtēt no klienta vajadzību un tikai pēc tam no iestādes pašas procedūru viedokļa.

Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme skaidroja, ka patlaban būtiskākie finanšu riski aģentūrā ir novērsti, naudas aprites kārtība ir būtiski uzlabojusies, un patlaban notiek SIVA funkciju izvērtējums. Funkciju klāsts ir plašs, un ministrija vērtē, vai to visu var nodrošināt, ievērojot labas pārvaldības principus.

Atbildot uz A.Klementjeva jautājumu, kādi ir reālie valsts zaudējumi, kas nodarīti SIVA darbinieku rīcības dēļ, ministrijas pārstāvji skaidroja, ka to var izvērtēt tikai tiesībsargājošās iestādes, jo nesakārtotās grāmatvedības sistēmas dēļ ministrija to nevar konstatēt.

Ministrijas pārstāvji arī informēja, ka februāra sākumā būs zināmi rezultāti disciplinārlietām, kas ierosinātas pret SIVA vadību.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien, 15.janvārī, uz parlamentu bija aicinājuši Sociālās integrācijas valsts aģentūras, Labklājības ministrijas un Valsts kontroles pārstāvjus, lai iztaujātu par aktuālo situāciju aģentūrā, kas sniedz plašu pakalpojumu klāstu cilvēkiem ar invaliditāti.



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”