Inese Lībiņa – Egnere: lieliskais politiskais dialogs paver plašākas iespējas Latvijas un Turcijas uzņēmēju sadarbībai

(23.11.2012.)
VideoGalerie

Starp Latviju un Turciju ir izveidojies lielisks politiskais dialogs, kas kalpo par stabilu pamatu intensīvai sadarbībai ekonomikā, un to apliecina arī pēdējā laikā vērojamais būtiskais savstarpējās tirdzniecības pieaugums. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere, piektdien, 23.novembrī, Saeimas namā uzņemot Turcijas Republikas Lielās Nacionālās asamblejas priekšsēdētāja vietnieku Mehmetu Saglamu (Mehmet Saglam) un viņu pavadošo uzņēmēju delegāciju.

Pārrunājot parlamentāro sadarbību, puses bija vienisprātis, ka sadarbība starp Saeimu un Lielo Nacionālo asambleju ir labi attīstīta – par to liecina gan abos parlamentos izveidotās deputātu sadarbības grupas, gan intensīva vizīšu apmaiņa, tostarp 2011.gadā notikusī Turcijas parlamenta priekšsēdētāja oficiālā vizīte Latvijā, kā arī Saeimas Ārlietu komisijas delegācijas vizīte Turcijā šī gada oktobrī. Apstiprinot parlamentārās diplomātijas nozīmi valstu divpusējo attiecību veicināšanā, puses bija vienisprātis par sadarbības iespējām starp abu parlamentu nozaru komisijām.

Saeimas priekšsēdētājas biedre apliecināja Latvijas nemainīgo atbalstu Turcijas ceļam uz dalību Eiropas Savienībā, augstu vērtējot valstī veiktās reformas. I.Lībiņa-Egnere informēja, ka viena no aktuālajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mērķis kļūt par pilntiesīgu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti, un pauda cerību, ka mūsu valsts var rēķināties ar Turcijas atbalstu Latvijas uzņemšanai šajā organizācijā.

Pievēršoties sadarbībai ekonomikā, Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka pēdējā laikā būtiski palielinājies tirdzniecības apjoms starp abām valstīm. 2011.gadā tas ir pieaudzis vairāk nekā divas reizes, sasniedzot 155 miljonus eiro un ierindojot Turciju 21.pozīcijā starp Latvijas ārējiem tirdzniecības partneriem. Ņemot vērā savstarpējās tirdzniecības pieaugošo dinamiku, kā ievērojamu sasniegumu divpusējā tirdzniecībā deputātu grupas sadarbībai ar Turcijas parlamentu vadītājs Edvards Smiltēns sarunā atzīmēja faktu, ka Turcija šī gada pirmajā pusgadā ir kļuvusi par Latvijas 13.nozīmīgāko eksporta partneri. Par potenciālajām jomām, kurās iespējams paplašināt ekonomisko sadarbību, Latvija uzskata transportu un loģistiku, pārtikas rūpniecību, mašīnbūvi, kokapstrādi, kā arī tūrismu un viesnīcu biznesu. Patlaban Latvija uz Turciju eksportē galvenokārt metālu, saplāksni un liellopus.

Pārrunājot izglītības nozares aktualitātes, Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka studijas Latvijas augstskolās ir iecienījuši arī jaunieši no Turcijas un aizvadītajā akadēmiskajā gadā Latvijā studēja 78 turku studenti. Mūsu valstī ir uzsākts darbs pie apjomīgām reformām ar mērķi būtiski uzlabot augstākās izglītības kvalitāti, tostarp paplašinot izglītības pieejamību arī citu Eiropas Savienību valstu valodās, informēja I.Lībiņa-Egnere, paužot cerību, ka šīs pārmaiņas veicinās arī lielāku Turcijas studentu interesi par studijām Latvijā.

Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632080321702/with/8209813191/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=uv_f-mEmC-c
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem