Saeimas priekšsēdētāja sarunā ar Japānas parlamentāro ārlietu viceministru aicina atbalstīt Latvijas uzņemšanu OECD

(24.10.2012.)
VideoGalerie

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 24.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Japānas parlamentāro ārlietu viceministru Kazujuki Hamadu (Kazuyuki Hamada), aicināja Japānu atbalstīt Latvijas uzņemšanu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD). Tāpat pārrunātas iespējas stiprināt abu valstu sadarbību kultūrā un ekonomikā.

Sveicot viesi Saeimas namā, S.Āboltiņa Latvijas un Japānas attiecības raksturoja kā draudzīgas un attīstītas visos sadarbības līmeņos. „Attiecības starp mūsu valstīm kļūst arvien aktīvākas un lielu ieguldījumu politisko, ekonomisko un kultūras saišu stiprināšanā sniedz abu valstu vēstniecības,” akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, atzīmējot, ka Japāna bija viena no pirmajām valstīm, kura atzina Latvijas neatkarību 1919.gadā. Turklāt 1930.gadā Japānas vēstniecība bija vienīgā diplomātiskā misija no Āzijas, teica Saeimas priekšsēdētāja.

Informējot par situāciju mūsu valsts tautsaimniecībā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Latvijas ekonomika turpina izaugsmes ceļu. „Latvija ir izvirzījusi mērķi jau tuvākajā laikā kļūt par pilntiesīgu OECD dalībvalsti. Un mēs ceram arī uz Japānas atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā. Ir būtiski, lai mūsu partneri zinātu, ka Latvija ir gatava spert šo nozīmīgo soli,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot Latvijas gatavību dalīties reformu procesā uzkrātajā pieredzē.

Tāpat tikšanās laikā pārrunātas Latvijas un Japānas divpusējās attiecības. Puses bija vienisprātis, atzinīgi vērtējot Latvijas un Japānas sadarbību politiskā līmenī, ko apliecina regulāra augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. Tāpat abu valstu parlamentos ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu, atzīmēja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot abu valstu sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa apliecināja Latvijas ieinteresētību uzsākt sarunas par konvencijas par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanas noslēgšanu, kas būtu labs signāls abu valstu uzņēmējiem. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja sarunas laikā vērsa Japānas parlamentārā ārlietu viceministra uzmanību, ka mūsu valsts konkurētspējīgās priekšrocības ir izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums un attīstītā tranzīta industrija.

S.Āboltiņa akcentēja arī Latvijas un Japānas sadarbības iespējas kultūrā, ko apliecina tradicionālā Japānas koru dalība Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkos. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631842697161/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=30qpZ3KWtVg&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta