Tautsaimniecības komisija konceptuāli atbalsta centralizēto iepirkumu izmantošanu pašvaldībās

(24.10.2012.)

Lai veicinātu preču un pakalpojumu iepirkumu centralizāciju pašvaldībās, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 24.oktobrī, konceptuāli atbalstīja grozījumus Publisko iepirkumu likumā. Deputāti šodien vienojās, gatavojot likumprojektu otrajam lasījumam, plašāk diskutēt par nepieciešamajiem grozījumiem ar visām iesaistītajām pusēm.

Komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis norādīja, ka šodienas diskusijā atklājās vairākas Publisko iepirkumu likuma problēmas, tāpēc nepieciešami grozījumi un plašāka diskusija ar pašvaldībām un atbildīgo ministriju pārstāvjiem.

Arī deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība) sacīja, ka likumprojekts ir būtiski jāpilnveido, uzklausot pašvaldību pieredzi.  

Iepirkumu centralizācijas iespēju arī pašvaldībās jāvērtē pozitīvi, bet ir daudzi jautājumi, kuri raisa aizdomas un kurus jārisina tuvākajā laikā, uzsvēra komisijas sekretārs Jānis Tutins, norādot uz reģionu problēmām un mazo uzņēmēju iespējām piedalīties konkursos. 

Kā informēja Finanšu ministrijas Valsts resursu politikas nodaļas vadītājas pienākumu izpildītājs Kaspars Cirsis, grozījumi paredzēs pienākumu arī pašvaldībām un to iestādēm noteiktos gadījumos veikt centralizētos iepirkumus un preces vai pakalpojumus iegādāties no centralizēto iepirkumu institūcijām vai ar to starpniecību.

Pašlaik tiešās pārvaldes iestādēm centralizētajos elektroniskajos iepirkumos obligāti ir jāiegādājas biroja tehnika, programmatūra, kancelejas preces, kā arī atsevišķas medikamentu grupas.

K.Cirsis arī sacīja, ka elektronisko iepirkumu sistēmu nodrošina Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kura iepirkumus rīko tikai kā atklātus konkursus, kā arī nodrošinot, ka visa nepieciešamā informācija pretendentiem ir pieejama aģentūras mājaslapā.

Grozījumiem iebilda Latvijas Pašvaldību savienības padomniece Andra Feldmane, norādot, ka centralizētie iepirkumi „uzspiež” pirkt lētākās preces, bet pašvaldībām svarīga ir preču kvalitāte. A.Feldmane uzsvēra, ka iepirkumos pašvaldībai jābūt iespējai izvēlēties, vai veikt centralizēto iepirkumu. 

Par grozījumiem Publisko iepirkumu likumā vēl trīs lasījumos jālemj Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde