Atvērto durvju dienas konkursa dalībnieki parāda labas zināšanas par Saeimas interjeru

(08.10.2012.)

No teju 2000 Saeimas apmeklētājiem atvērto durvju dienā erudīcijas un vērības konkursā piedalījās 416 cilvēki. Parlamenta viesi, atbildot uz jautājumiem par ekskursijas laikā aplūkoto Saeimas nama interjeru un mākslas darbiem, kopumā parādīja labas zināšanas un erudīciju. Precīzi uz visiem 14 jautājumiem atbildēja 74 parlamenta viesi, un Saeimas Prezidija locekļi ir izlozējuši piecus veiksminiekus, kuri balvā saņems Saeimas suvenīrus.

Viena no uzvarētājām ir rīdziniece Veronika, kura mācās Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas 11.klasē. Viņa sacīja, ka konkurss bijis interesants, jo lika piesaistīt uzmanību dažādām interjera detaļām, kuras citādi nebūtu pamanījusi.

Balvu par dalību konkursā saņems arī Zanda, kura mācās Kalnciema vidusskolas 11.klasē – konkursa jautājumi viņasprāt bijuši viegli. Atceroties ekskursiju Saeimas namā, meitenei vislabāk patika iespēja satikt Saeimas deputātus, kuri skolēniem stāstīja, kā noris viņu darbs Saeimā.

Savukārt konkursa uzvarētājas - Elīna no Rīgas Herdera vidusskolas 12.klases un Marika no Tukuma 2.pamatskolas 9.klases - atzina, ka daži konkursa jautājumi šķituši grūti. Marika sacīja, ka nebija viegli atbildēt uz jautājumu, kādas valsts karogs stāvēja Kamīnzālē uz galda. Savukārt Elīnai grūtākais jautājums bija, kāds dzīvnieks attēlots Saeimas Lielā vestibila stāvlampās.

Tāpat pārsteiguma balvu no Saeimas saņems arī Elīna no Brocēnu vidusskolas 12.klases. Meitene sacīja, ka grūtākais jautājums šķitis, cik deputātu ir atteikušies no dokumentiem papīra formātā, ko varēja uzzināt, saskaitot uz cik deputātu dokumentu kastītēm uzlīmētas simboliskas zaļas eglītes.

Arī citi apmeklētāji atzina, ka ne tikai jautājums, kāds dzīvnieks attēlots Saeimas Lielā vestibila stāvlampās, bijis āķīgs – daudzi nezināja arī, ka Dzeltenajā zālē redzamās Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes gleznas autors ir Ritums Ivanovs.

28.septembrī Saeimā jau piekto reizi notika atvērto durvju diena. Šoreiz iespēju apmeklēt Saeimu izmantoja teju 2000 cilvēku. Lielākā interese bija no skolas vecuma jauniešiem, kas ceļu uz Saeimu bija mērojuši ne tikai no Rīgas, bet visiem Latvijas reģioniem.

Atvērto durvju dienā parlamenta viesiem bija reta iespēja redzēt vairāk nekā ekskursiju laikā. Saeimas viesi varēja ne tikai, izstaigājot Saeimas namu, aplūkot tā interjeru, bet arī vērot Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas oficiālo sarokošanos un fotografēšanos ar Nīderlandes vēstnieku, kā arī 2013.gada valsts budžeta portfeļa svinīgo iesniegšanu Saeimā. Apmeklētāji varēja ielūkoties arī Saeimas priekšsēdētājas kabinetā, kur S.Āboltiņa parlamenta viesiem stāstīja par Saeimas priekšsēdētāja funkcijām un ikdienas darbu.

Fotogrāfijas no atvērto durvju dienas un konkursa uzvarētāju izlozes:
https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627609208593/with/6174838840/

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta