Saeimā septembrī stažējas studenti no Vācijas

(07.09.2012.)

 Saeimā Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros līdz 22.septembrim stažējas divi studenti no Vācijas. Jauniešiem būs iespēja iepazīt Saeimas deputātu, frakciju un komisiju darbu, kā arī apmeklēt lekcijas Latvijas Universitātē.

„Vācijas parlaments jau kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas ir nodrošinājis stažēšanās iespējas mūsu studentiem, tādēļ man ir liels prieks, ka jau otro gadu arī Latvija kā līdzvērtīgs partneris iesaistās projektā, uzņemot vācu jauniešus un daloties pieredzē par mūsu parlamenta darbu. Ceru, ka trīs nedēļu laikā jaunieši iegūs gan teorētiskas zināšanas par Latvijas likumdošanas procesu, gan arī praktiskas iemaņas, kas nākotnē noderēs profesionālajā karjerā,” norāda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 

Stipendiāti tika izraudzīti īpašā atlases konkursā, un iespēju stažēties parlamentā ieguva jaunieši, kam ir interese un priekšzināšanas par mūsu valsti. Martins Kujava (Martin Kujawa) ir ieguvis bakalaura grādu baltu filoloģijā un apguvis latviešu valodas pamatus. Pašlaik viņš maģistrantūrā studē Slāvu studijas un prakses laikā vēlas iegūt papildu zināšanas, turpinot darbu akadēmiskajā laukā. Savukārt Maira Kuša (Maira Kusch), kura maģistrantūrā studē starptautiskās attiecības, praksi Saeimā vēlas izmantot, lai paplašinātu savas zināšanas par Latvijas politisko sistēmu, jo nākotnē vēlas turpināt darboties pētniecības jomā. 

Jaunieši Saeimas deputātu Andra Buiķa (Vienotība), Rasmas Kārkliņas (Vienotība), Ata Lejiņa (Vienotība) un Vinetas Poriņas (VL-TB/LNNK) vadībā iepazīsies ar Saeimas ikdienas darbu frakcijās un Saeimas komisijās, kā arī tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu. Tāpat visas prakses laikā studenti no Vācijas apmeklēs lekciju kursus Latvijas Universitātē.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 54 no Latvijas. Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada.

Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām arī ASV, Polija, Francija, Krievija, Ungārija un Latvija uzņem jauniešus savos parlamentos.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt