Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta grozījumus likumos, kas ierobežos uzņēmumu prettiesisku pārņemšanu

(05.09.2012.)

Lai novērstu kapitālsabiedrību prettiesisku pārņemšanu jeb reiderismu, Uzņēmumu reģistra (UR) valsts notāram Komerclikumā noteiktajos gadījumos būs pienākums pārbaudīt kapitālsabiedrības statūtos brīvprātīgi noteiktās dokumentu noformēšanas prasības. To paredz Saeimas Juridiskās komisijas trešdien, 5.septembrī, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”.

Komisija izskatīšanai Saeimā pirmajam lasījumam atbalstīja arī Civilprocesa likuma grozījumus, kas noteiks speciālo tiesvedības kārtību kapitālsabiedrību dalībnieku vai akcionāru sapulces lēmumu atzīšanai par spēkā neesošiem. Plānots, ka šīs kategorijas lietas skatīs Jūrmalas pilsētas tiesa. Grozījumi paredz, ka minēto komercstrīdu lietas tiesai būs jāskata paātrinātā termiņā − pirmajā instancē viena mēneša laikā, bet pārsūdzība kasācijas kārtībā − trīs mēnešu laikā. 

Kā norāda likumprojekta autori, likumu grozījumi nodrošinās papildu preventīvo kontroli UR, palielinot kapitālsabiedrību dalībnieku reģistra juridisko nozīmi un kapitāldaļu iegūšanas drošību, kā arī dos iespēju kapitālsdabiedrībām brīvprātīgi noteikt papildu drošību, paredzot augstākas prasības dokumentu noformēšanai. Tāpat vienas tiesas noteikšana komercstrīdu gadījumos veicinās vienotu tiesu praksi. 

Grozījumi likumā „Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” un Civilprocesa likumā trīs lasījumos vēl jāskata Saeimai.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt