Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa tiekas ar jauno ASV vēstnieku Latvijā Marku Pekalu

(04.09.2012.)
VideoGalerie

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 4.septembrī, iepazīšanās vizītē uzņēma ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Marku Pekalu (Mark Pekala). Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka šogad mēs atzīmējam deviņdesmito gadadienu kopš Latvijas un ASV diplomātisko attiecību nodibināšanas un parlamentārajai sadarbībai šajos gadu desmitos ir bijusi ļoti svarīga nozīme. Latvija Amerikas Savienotās Valstis uzskata par stratēģisko partneri, tāpēc svarīgi ir veidot ciešu sadarbību gan politiskajā līmenī, gan uzņēmēju starpā, gan arī sadarbojoties drošības un aizsardzības jomās.

„Zīmīgi, ka jaunā ASV vēstniecības ēka Latvijā atrodas ielā, kas nosaukta bijušā ASV diplomāta Samnera Velsa vārdā, kurš aizsāka konsekventu Latvijas un Baltijas valstu okupācijas neatzīšanas politiku. Kopā ar ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni man bija gods šajā vasarā piedalīties ielas pārdēvēšanas ceremonijā,” sacīja S. Āboltiņa.

Latvijas un ASV ciešo politisko sadarbību raksturo aktīva vizīšu apmaiņa, un šajā procesā aktīvi iesaistījies arī Latvijas parlaments, teica S.Āboltiņa, kā piemērus minot ASV Senāta delegācijas vizīti Latvijā pagājušā gada vasarā un ASV Kongresa Ārlietu komisijas delegācijas vizīti mūsu valstī šajā šovasar.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja abu valstu veiksmīgo politisko dialogu kā veicinošu faktoru ekonomiskai sadarbībai. „ASV klātbūtne mūsu valsts ekonomikas un investīciju sfērā ir būtiska. Latvijas tirdzniecības apgrozījums turpina pieaug, un ceram, nesenā ASV uzņēmēju delegācijas vizīte Latvijā šīs saites stiprinās,” teica S.Āboltiņa.

Savukārt M.Pekala uzsvēra, ka ASV atzinīgi novērtē Latvijas panākumus krīzes pārvarēšanā, kas var kalpot kā pozitīvs piemērs citām valstīm. Vienlaicīgi ASV ļoti augstu vērtē, ka, neskatoties uz sarežģītajiem finanšu apstākļiem, Latvija turpina sniegt savu ieguldījumu starptautiskās operācijās un demokrātijas nostiprināšanā reģionā.

Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas interesi pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD), paužot gatavību arī dalīties mūsu valsts pieredzē krīzes pārvarēšanā. „Mūsu valsts vēlas attiecības ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizāciju attīstīt jaunā līmenī. Latvija ir gatava uzsākt iestāšanās procesu, lai jau tuvākajā laikā kļūtu par pilntiesīgu dalībvalsti. Un mēs ceram arī uz ASV atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā,” teica S.Āboltiņa.

Tāpat tikšanās laikā puses akcentēja abu valstu veiksmīgo sadarbību drošības un aizsardzības jomā. „Drošības politika un aizsardzība ir Latvijas un ASV sadarbības pamatelements. ASV ir ļoti svarīgs Latvijas drošības un aizsardzības partneris. Nesen notikušais Čikāgas samits bijis veiksmīgs Latvijai. Mēs novērtējam ASV atbalstu NATO gaisa patrulēšanas misijai Baltijas valstīs un ASV un NATO vadītās militārās mācības Baltijas reģionā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa. Kā sekmīgu Latvijas un ASV sadarbības piemēru drošības politikas jomā M.Pekala minēja darbu pie Ziemeļu transporta koridora attīstīšanas. 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631401637776/
Video no tikšanās: https://www.youtube.com/watch?v=ndzUzX_BSFs&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 9.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 9.maija kārtējā sēde
10:30  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:45  Eiropas pikniks par godu Latvijas divdesmitgadei Eiropas Savienībā
12:45  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
17:00  2024.gada 9.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta