Tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju, Āboltiņa uzsver Latvijas ukraiņu kopienas lomu abu valstu attiecībās

(27.06.2012.)
VideoGalerie

Mūsu valstī dzīvojošā ukraiņu kopiena ir būtiska Latvijas un Ukrainas vienotāja – lojāla, aktīva un pamanāma Latvijas kultūras dzīvē. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 27.jūnijā, tiekoties ar Ukrainas parlamenta priekšsēdētāju Volodimiru Litvinu, kurš šajās dienās uzturas oficiālā vizītē Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Latvija Ukrainu vienmēr uztvērusi kā ļoti tuvu un nozīmīgu kaimiņvalsti, pat neskatoties uz to, ka abām valstīm nav kopīgas robežas. „Latvijai attiecības ar Ukrainu ir prioritāras dažādu apsvērumu pēc: tas ir mūsu ģeogrāfiskais tuvums, kopīgi pārdzīvotie sarežģītie vēsturiski notikumi, mums ir cieša ekonomiskā sadarbība, cieša sadarbība kultūrā un izglītībā,” teica S.Āboltiņa.

Tomēr sadarbība ar Ukrainu Latvijai ir īpaši nozīmīga, pateicoties mūsu valstī dzīvojošai ukraiņu kopienai, kas ir trešā lielākā mazākumtautību grupa Latvijā, uzsvēra S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka augstu vērtē ukraiņu kopienas lojalitāti Latvijas valstij: „Apliecinu, ka Latvija atbalstīja un atbalstīs mazākumtautībām iespēju gan apgūt savu nacionālo valodu, veidot savu kultūru, dziedāt un dejot atbilstoši savām tautas tradīcijām. Litvina kungam bija iespēja šīs vizītes laikā par to pārliecināties, apmeklējot Rīgas Ukraiņu vidusskolu,” norādīja S.Āboltiņa. 

S.Āboltiņa apliecināja arī Latvijas atbalstu ciešāku attiecību veidošanai starp Ukrainu un Eiropas Savienību (ES). Tomēr šāda Ukrainas tuvināšanās ES nav iespējama bez reformām un bez tiesiskuma stiprināšanas, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. „Mūsu interesēs ir redzēt Ukrainu attīstāmies ciešā partnerībā ar Eiropas un transatlantiskajām organizācijām. Zinām, ka tas nav viegls ceļš, tāpēc esam gatavi sniegt Ukrainai palīdzīgu roku un piedāvāt savu reformu pieredzi,” teica S.Āboltiņa, īpaši akcentējot parlamentāro kontaktu nozīmi. 

Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs tikšanās laikā pateicās par Latvijas īstenoto mazākumtautību politiku, nodrošinot arī ukraiņiem iespēju attīstīt dzimto valodu un kultūru. V.Litvins augstu novērtēja arī Latvijas gatavību dalīties reformu pieredzē, kā arī apliecināja gatavību padziļināt parlamentāro sadarbību, uzņemot Ukrainas parlamentā Saeimas delegāciju.

Oficiālā vizītē Latvijā 26.un 27.jūnijā uzturas Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs V.Litvins. Vizītes ietvaros Ukrainas parlamenta priekšsēdētājs tiekas arī ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski un ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Tāpat vizītes programmā iekļauts Rīgas Ukraiņu vidusskolas, mākslas muzeja „Rīgas birža” un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Ukraiņu literatūras nodaļas apmeklējums.

V.Litvinu divu dienu vizītē pavada Ukrainas parlamenta deputāti Irina Belousova, Stepans Davimuka, Jurijs Kļučkovskijs, Mihails Miroņenko un Pāvels Lebedevs.

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630310735076/with/7453441456/
Izmantojot fotogrāfijas, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā