Inga Bite ar NVO pārstāvjiem pārrunā ģimenes vērtībām veltītas konferences norisi Saeimā

(30.03.2012.)
Galerie

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite piektdien, 30.martā, tikās ar Latvijas Pedagogu domes valdes priekšsēdētāju Andreju Mūrnieku un asociācijas „Ģimene” valdes prezidenti Ilonu Bremzi, lai pārrunātu 17.aprīlī Saeimā plānotās konferences ģimenes aizsardzībai un atbalstam norisi.

„Esmu pārliecināta, ka mūsu valsts demogrāfijas problēmu pamatā nav tikai ekonomiskā situācija. Tas, kādēļ cilvēki izvēlas neradīt pēcnācējus, saistīts arī ar vērtībām un pasaules uzskatu. Ne vienmēr ģimene un bērni ir vērtību skalas augšgalā, taču stipras un laimīgas ģimenes var kalpot par paraugu un mainīt pastāvošās tendences,” norāda Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji sarunā uzsvēra, ka ar konferences palīdzību vēlas stiprināt ģimenes un laulības kā valsts pamatvērtības statusu. Nevalstiskās organizācijas aicina strādāt pie ģimenes aizsardzības un atbalsta likuma, kas kā jumta likums apvienotu visus citos likumos „izkaisītos” atbalsta pasākumus.

Puses bija vienisprātis, ka demogrāfijas kontekstā ļoti svarīgs ir abortu novēršanas jautājums, un ir nepieciešama īpaša abortu prevencijas programma. „Latvija zaudē nepiedodami daudz dzīvību, kuras varētu saglabāt, gan strādājot ar jauniešiem preventīvi, gan grūtniecēm sniedzot morālu un praktisku atbalstu. Jādomā arī par adopcijas procesa vienkāršošanu, lai nodrošinātu, ka bērni tomēr piedzimst un nonāk, piemēram, neauglīgās ģimenēs,” uzsver I.Bite.

Viens no konferences mērķiem ir analizēt arī izglītības saturu, vērtējot, kādas izmaiņas tajā nepieciešamas, lai jaunieši, pabeidzot skolas gaitas, būtu gatavi kļūt par atbildīgiem vecākiem, norādīja NVO pārstāji. Tāpat ir būtiski, lai skolā bērni apgūst morāles, ētikas un tikumības pamatprincipus, ko diemžēl ieaudzina ne visās ģimenēs. A.Mūrnieks uzsvēra, ka, piemēram, vēstures stundās skolēni lielākoties mācās kā pasaules attīstību ir virzījusi vardarbības vēsture un iepazīst tirānu biogrāfijas, bet „labie varoņi” paliek ēnā.

Konferencē „Par ģimenes aizsardzību un atbalstu Latvijā” plānots runāt par ģimenes vērtībām postmodernās sabiedrības izaicinājumos, laulības institūta ģimenes sociālajā funkcionēšanā, cilvēku kā pasaules lielāko vērtību, kā arī vērtēt, vai ģimenes vērtības ir atspoguļotas izglītības saturā.

Konferenci atklās Saeimas priekšsēdētajas biedre I.Bite, bet to vadīs Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks.

Konference 17.aprīlī tiek rīkota, sadarbojoties Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijai, asociācijai „Ģimene”, Latvijas Pedagogu domei un Latvijas Audžu ģimeņu biedrībai.


Foto no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629700921339/with/6882778034/

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas