Saeimas priekšsēdētāja: Paula Kalniņa devums spilgti ierakstīts mūsu valsts vēsturē

(01.03.2012.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 1.martā, no Saeimas tribīnes uzrunājot deputātus, ilggadējā Saeimas priekšsēdētāja Paula Kalniņa 140 gadu priekšvakarā akcentēja viņa nozīmību Latvijas vēsturē.

„Katram cilvēkam ir savs liktenis, bet ir tādi cilvēki, kuru vārdi ir spilgti ierakstīti veselu nāciju un valstu likteņos. Viens no šādiem ļaudīm ir Pauls Kalniņš - otrās, trešās un ceturtās Saeimas priekšsēdētājs, kura 140 gadus atzīmēsim 3.martā,” teica S.Āboltiņa.
 
Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka Pauls Kalniņš ir bijis Tautas padomes loceklis, Satversmes sapulces un visu pirmās Latvijas brīvvalsts Saeimu deputāts, ilggadējs un uzticību ieguvis vairāku Saeimu priekšsēdētājs. „Taču ne jau amati ir tie, kas visprecīzāk raksturo šī politiķa un sabiedriskā darbinieka vietu Latvijas liktenī. Pauls Kalniņš ir viens no mūsu valsts dibinātājiem, cilvēks, kas savā politiskajā darbībā ir aizstāvējis dārgāko, kas mums ir – brīvu un neatkarīgu Latviju,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Pieminot Paula Kalniņa 140 gadus kopš dzimšanas, Saeimas priekšsēdētāja aicināja šajās dienās ikvienu atcerēties tās pamatvērtības, par kurām ir iestājies viens no mūsu valsts dibinātājiem. „Mūsu valsts ir jauna, tai nupat ir apritējuši 93 gadi. Lai ideja par Latvijas valstiskumu mūs vieno joprojām - mūsu ikdienā, mūsu darbā, svētku brīžos un vēlmē padarīt savu valsti plaukstošu!” sacīja S.Āboltiņa.

Pauls Kalniņš Latvijas vēsturē ir ilggadējākais Saeimas priekšsēdētājs, šo amatu pildījis kopumā deviņus gadus. Saeimas priekšsēdētāja amatu viņš pildīja 1.,2.,3. un 4.Saeimā no 1925.gada 20.marta līdz 1934.gada 15.maijam. P.Kalniņš dzimis 1872.gadā Vilcē, miris 1945.gadā emigrācijā Austrijā.

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt