Ilmārs Latkovskis: jārīko latviešu dziesmu konkurss mazākumtautību jauniešiem

(27.02.2012.)

„Latviešu rokmūzika ir sabiedrības saliedētības zelta ādere. Mans ieteikums ir rīkot konkursu, kurā latviešu populārās dziesmas izpilda krievu un citu mazākumtautību jaunieši,” – tādu priekšlikumu 26.februārī sabiedriskās politikas centra „Providus” organizētajās integrācijas jautājumu debatēs izteica topošās Saeimas Sabiedrības saliedētības komisijas vadītājs Ilmārs Latkovskis

I.Latkovskis uzskata, ka tādam konkursam sākumā jānotiek visos reģionos, varbūt pat katrā novadā. Konkursa kulminācija būtu fināla šovs televīzijā.

Saeimas komisijas priekšsēdētājs debatēs uzsvēra, ka ļoti svarīgs ir dziesmu izvēles kvalitātes jautājums: „Latviešu rokmūzikas un popmūzikas klasika ievijas dziļāk latviešu kultūrā. Imanta Kalniņa, Mārtiņa Brauna, Raimonda Paula, Zigmara Liepiņa dziesmas ir saistītas ar atzītu latviešu dzejnieku vārdiem. Arī leģendārās rokgrupas „Līvi”, „Pērkons”, „Opus Pro” ir lielisks dažādu latviešu kultūras aspektu izziņas avots.”

Pēc I.Latkovska domām tāds pasākums varētu kļūt par tradīciju, bet jau pirmajā reizē būtu daudz ieguvumu. Piedalītos daudz jauniešu no mazākumtautību skolām. Viņi iepazītos ar latviešu mūziku un kultūru, kā arī ar latviešu mūziķiem. Toties viņu vecāki un vecvecāki būtu aktīvi līdzjutēji un līdzi izzinātāji. Konkursa fināls televīzijā noteikti piesaistītu arī plašu latviešu publiku.

„Tā būtu ļoti patiesa un dzīva integrācija,” par idejas veiksmi ir pārliecināts I.Latkovskis: „tikai nepieciešams prasmīgs menedžments.” Par šo ideju viņš esot jau ieminējies mazākumtautību biedrību un televīziju pārstāvjiem, bet premjera padomniecei Sarmītei Ēlertei jau esot savi priekšlikumi, kā to realizēt.

I.Latkovskis arī norādīja, ka idejas impulsu viņam devusi televīzijas kanāla TV3 pārraide „Zelta dziesma”.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā