Ārlietu komisija: Horvātijas iestāšanās ES būs pozitīvs signāls Balkāniem

(22.02.2012.)

Gaidāmā Horvātijas kļūšana par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti būs pozitīvs signāls visam Balkānu reģionam, kā arī sniegs iespējas mūsu valsts uzņēmējiem meklēt jaunus biznesa kontaktus šajā reģionā. To Saeimas Ārlietu komisijas deputāti atzīmēja trešdien, 22.februārī, izskatīšanai 1.lasījumā atbalstot likumprojektu, ar kuru ES dalībvalstis ratificē līgumu par Horvātijas pievienošanos ES.

„Līdz ar Horvātijas pievienošanos Eiropas Savienībai arī pārējām Balkānu reģiona valstīm tiks dots pozitīvs signāls, mudinot tās sekmīgāk veikt reformas,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Kā komisijas sēdē norādīja Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis, Horvātijas pievienošanās ES paplašinās arī ES vienoto tirgu un līdz ar to arī palielinās mūsu uzņēmēju iespējas ieiet Balkānu reģiona tirgū, kurā no ES līdz šim bija tikai Slovēnija.

2011.gada 11.decembrī parakstītais Horvātijas pievienošanās līgums jāratificē visām ES dalībvalstīm, un paredzēts, ka par pilntiesīgu ES dalībvalsti Horvātija kļūs 2013.gada 1.jūlijā, darīja zināmu A.Teikmanis. 

Pieteikumu dalībai ES Horvātija iesniedza 2003.gadā, bet ES pievienošanās sarunas ar šo Balkānu valsti provizoriski tika slēgtas 2011.gada 30.jūnijā. Savukārt 2012.gada 22.janvārī Horvātijā notika referendums, kurā pievienošanos ES atbalstīja 66 procenti valsts iedzīvotāju. 

Likumprojekts „Par Līgumu starp Beļģijas Karalisti, Bulgārijas Republiku, Čehijas Republiku, Dānijas Karalisti, Vācijas Federatīvo Republiku, Igaunijas Republiku, Īriju, Grieķijas Republiku, Spānijas Karalisti, Francijas Republiku, Itālijas Republiku, Kipras Republiku, Latvijas Republiku, Lietuvas Republiku, Luksemburgas Lielhercogisti, Ungārijas Republiku, Maltas Republiku, Nīderlandes Karalisti, Austrijas Republiku, Polijas Republiku, Portugāles Republiku, Rumāniju, Slovēnijas Republiku, Slovākijas Republiku, Somijas Republiku, Zviedrijas Karalisti un Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti (Eiropas Savienības dalībvalstīm) un Horvātijas Republiku par Horvātijas Republikas pievienošanos Eiropas Savienībai” divos lasījumos vēl jāskata Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā