Saeimas komisija: valsts augstāko amatpersonu laulātajiem pasniegtās diplomātiskās dāvanas būs valsts īpašums

(14.02.2012.)

Turpmāk Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta un ārlietu ministra laulātajiem protokolārajā kārtībā pasniegtās diplomātiskās dāvanas būs valsts īpašums, paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā otrdien, 14.februārī, konceptuāli atbalstītie grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”, ko Saeimā iesniedzis Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Diplomātisko dāvanu saņemšanas kritērijus nepieciešams attiecināt arī uz valsts augstāko amatpersonu laulātajiem, jo šīs personas atbilstoši vispārpieņemtajai praksei pilda protokolāro funkciju. Diplomātiskā dāvana amatpersonas laulātajam, kas saņemta valsts, oficiālās un darba vizītes laikā Latvijā vai ārvalstīs, ir uzskatāma par dāvanu valsts pārstāvim, un tādējādi tā ir valsts īpašums.

Līdz šim jautājums par valsts augstāko amatpersonu laulāto saņemtajām dāvanām un to izmantošanu netika regulēts, un tās varēja kļūt par šo personu privātīpašumu. Šāda pieeja nav pamatota, jo diplomātiskā dāvana ir dāvana valsts pārstāvim, norāda Valsts prezidents.

Likumprojekts nosaka, ka diplomātiskās dāvanas ir dāvanas, ar kurām pēc iepriekšējas saskaņošanas apmainās valstu vadītāji, parlamentu priekšsēdētāji, valdību vadītāji vai ārlietu ministri, kā arī viņu laulātie diplomātiskajā protokolā noteiktajā kārtībā.

Ierosinātie grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā arī paredz atteikties no centralizētās saņemto diplomātisko dāvanu reģistrācijas, jo praksē pierādījies, ka dāvanu reģistrēšana un glabāšana katrā iestādē atsevišķi ir efektīvāka. Patlaban Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta un ārlietu ministra saņemtās dāvanas jau tiek reģistrētas attiecīgās amatpersonas birojā un uzglabātas attiecīgajās institūcijās.

Valsts augstāko amatpersonu laulātie vizītēs saņemtās diplomātiskās dāvanas varēs arī izpirkt. Dāvanu reģistrēšanas, novērtēšanas, izmantošanas un izpirkšanas kārtību noteiks Ministru kabinets.

Atbalstu izmaiņām interešu konflikta novēršanas likumā komisijas sēdē pauda arī Valsts protokola vadītājs Rets Plēsums un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja Valsts amatpersonu interešu konflikta novēršanas nodaļas vadītāja Ilze Jurča.

Par likumprojektu „Grozījumi likumā „Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā”” trijos lasījumos vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt