Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija atbalsta darba grupas izveidi seksuālo pakalpojumu tirdzniecības mazināšanai

(25.01.2012.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, trešdien, 25.janvārī, tiekoties ar nevalstisko organizāciju un valsts institūciju pārstāvjiem, pauda atbalstu biedrības „Marta” iniciatīvai izveidot darbu grupu, kas meklētu risinājumus prostitūcijas un tās cēloņu mazināšanai. Komisijas deputāti vienbalsīgi nolēma lūgt valdībai izvērtēt iespēju šādas darba grupas izveidei.

Deputāti bija vienisprātis, ka uz seksuālo pakalpojumu tirdzniecības jomu jāskatās plašāk, jo svarīgi ir mazināt prostitūcijas cēloņus, un par šo tēmu sabiedrībā ir nepieciešamas tālākas diskusijas.

Komisijas deputāte Inguna Rībena (Vienotība) uzsvēra, ka svarīgi ir prostitūcijas cēloņus ierobežot, un šajā ziņā liela loma jauniešu vērtību sistēmu radīšanā un izglītošanā ir medijiem.

Savukārt deputāte Daina Kazāka (ZRP) uzsvēra, ka prostitūcijas ierobežošanas pasākumiem jābūt tādiem, kas vienlaikus saglabātu iespējas seksuālo pakalpojumu sniedzējām saņemt rehabilitāciju.

Biedrības „Marta” pārstāves izteica priekšlikumu grozīt Krimināllikumu, lai būtu iespēja sodīt prostitūtu pakalpojumu pircējus. Deputāti šo ierosmi neatbalstīja, un arī Tieslietu ministrijas pārstāvis Dimitrijs Trofimovs uzsvēra, ka šādiem grozījumiem nav pietiekama juridiskā pamata, jo nodarbošanās ar prostitūciju Latvijā nav aizliegta.

Svarīgāk ir radīt tādus sociālos apstākļus un tādu izpratni par seksuālo pakalpojumu tirdzniecības jomu, lai sievietes nevēlētos iesaistīties prostitūcijā, sacīja Valsts policijas pārstāvis Arturs Vaišļa.

2011.gada 24.augustā Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!’’ ietvaros biedrība „Marta” un citas organizācijas iesniedza 15 430 savāktos personu parakstus.

 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt