Āboltiņa konferencē Tallinā: pēdējie 20 gadi Baltijas valstu vēsturē ir veiksmes stāsts

(24.11.2011.)
Galerie

„Ir apritējuši divdesmit gadi kopš Baltijas ceļa, un šobrīd mūsu bērniem ir iespējas, kuras mums agrāk bija liegtas. Brīvība un drošība, tāpat kā iespējas iegūt izglītību un brīvi ceļot, šodien tiek uzskatītas par pašsaprotamām lietām. Tādēļ mēs varam nešaubīgi apgalvot, ka pēdējie divdesmit gadi Baltijas valstu vēsturē ir veiksmes stāsts,” ceturtdien, 24.novembrī, uzrunājot Tallinā notiekošās starptautiskās konferences „Baltijas ceļš: pēc 20 gadiem. Atšķirību mazināšana Baltijas jūras reģionā” dalībniekus, norādīja Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Āboltiņa uzrunāja konferences dalībniekus, kopā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eni Ergmu (Ene Ergma) piedaloties paneļdiskusijā par galvenajiem izaicinājumiem Baltijas valstu sabiedrībām mūsdienu globalizētajā pasaulē.

„Pirms divdesmit gadiem mums izdevās atgūt neatkarību. Ne bez upuriem, smaga darba un sarežģījumiem mums ir izdevies izveidot stabilu, demokrātisku un plaukstošu reģionu, kas veicina kopējo drošību un stabilitāti Baltijas jūras reģionā un Eiropā. Baltija pierādīja pasaulei, ka draudzīgu valstu vienotība var izmainīt vēstures gaitu. Tas ir bijis mūsu veiksmes pamatā, un tas ir ceļš, pa kuru mums jāturpina iet,” konferences dalībniekiem sacīja S.Āboltiņa.

„Šo divdesmit gadu laikā panākumus esam guvuši dažādās sfērās. Baltijas valstis ir vienīgās no bijušajām Padomju Savienības valstīm, kas kļuvušas par Eiropas Savienības un NATO dalībniecēm. Esam spējuši īstenot kardinālas reformas. Esam piedzīvojuši gan strauju ekonomisko augšupeju, gan izjutuši globālās krīzes skaudro ietekmi,” teica Saeimas priekšsēdētāja. Viņa uzsvēra, ka „lai arī pēdējie gadi nav bijuši viegli, mums sev jāatgādina, ka pirms divdesmit gadiem mūsu realitāte bija pārtikas taloni un svešzemju militārpersonu klātbūtne”.

S.Āboltiņa pauda pārliecību, ka Baltijas valstis ir guvušas panākumus vienīgi kopīgā darbā, ar savstarpēju uzticību un koordinētu rīcību. „Rīt mēs atzīmēsim 20 gadus kopš Baltijas Asamblejas izveidošanas. Tā bija viena no svarīgākajām institūcijām, kas šajos gados ir ietekmējusi triju valstu sadarbību un palīdzējusi sasniegt mūsu kopīgos mērķus,” atzina Saeimas priekšsēdētāja.

Saeimas priekšsēdētāja norādīja, ka Latvija saskata iespējas plašākai sadarbībai starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm: „Mūs vieno Baltijas jūra, tāpēc ir ļoti nozīmīga visu valstu cieša sadarbība, lai nākotnē mēs varētu apliecināt šī reģiona nepārtrauktu attīstību, „zaļās domāšanas” īstenošanu gan politikā, gan ikdienas dzīvē, tehnoloģiju attīstību un reģiona konkurētspēju pasaulē.”

„Šodien ir sarežģīts laiks Eiropā. Pirms diviem gadiem tas bija ļoti sarežģīts laiks Latvijai, taču mēs bijām izlēmīgi un pārliecināti savās darbībās. Mēs pārvarējām krīzes situāciju un šobrīd varam redzēt grūto darbu rezultātus. Pašreizējā premjerministra Valda Dombrovska valdība ir trešā veiksmīgā valdība pēc kārtas, kas ir nozīmīgs sasniegums Latvijas valsts politiskajā vēsturē. Laikā, kad pasauli skar globāli ekonomiskie un finanšu satricinājumi, Baltijas valstis sevi apliecinājušas kā stabilu un atbildīgu sadarbības partneri reģionā un pasaulē,” daloties ekonomiskās krīzes pārvarēšanas pieredzē, akcentēja S.Āboltiņa.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 5.maijā