Saeimas komisijā diskutē par NEPLP locekļu kandidātu izvirzīšanas kārtību

(28.09.2011.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti trešdien, 28.septembrī, diskutēja par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu kandidātu izvirzīšanas un atlases kārtību.

„Drīzumā darbu sāks 11.Saeima, un viens no pirmajiem jaunās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas uzdevumiem būs lemt par kandidātu izvirzīšanu Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei. Lai komisijai palīdzētu uzsākt šo darbu, šodien izrunājām esošo deputātu ieteikumus un piedāvājumus,” norādīja komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Deputāti šodien bija vienisprātis, ka iesniegumus par kandidātu izvirzīšanu vajadzētu iesniegt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā, kura pēc konkursa noslēguma veiktu administratīvo izvērtēšanu. Komisija šajā atlases posmā sazinātos ar atbildīgajām iestādēm, pārbaudot, vai kandidāti atbilst formālajiem likuma kritērijiem.

Lai nodrošinātu sabiedrības iesaisti atlases procesā un konsultētos ar nevalstisko sektoru, informācija par izvirzītajiem kandidātiem tiktu nodota NEPLP Sabiedriski konsultatīvajai padomei. Saeimas komisija konsultatīvajai padomei lūgtu atzinumu par personām, kas izvirzītas šim amatam. NEPLP Sabiedriski konsultatīvā padome apvieno vairāk nekā 40 nevalstiskās organizācijas.

Iespējas sniegt atzinumu par kandidātiem būtu jāsaglabā arī citām nozares nevalstiskajām organizācijām, kuras nav NEPLP Sabiedriski konsultatīvās padomes sastāvā.

Saņemot atzinumus no nevalstiskā sektora, komisija varētu lemt, vai balsošanai Saeimas sēdē virzīt visus kandidātus.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums nosaka, ka NEPLP locekļu kandidātus, kuri atbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, izvirza Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, konsultējoties ar biedrībām un nodibinājumiem, kas darbojas plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes un cilvēktiesību jomā.

Saeima ir atbalstījusi pašreizējo padomes locekļu pilnvaru pagarināšanu, nosakot, ka tā var strādāt ne ilgāk kā līdz 2012.gada 1.februārim.



Saeimas Preses dienests
 

Piektdien, 29.martā