Piektā daļa atvērto durvju dienas konkursa dalībnieku parāda ļoti labas zināšanas par Saeimu

(27.09.2011.)

Saeimas atvērto durvju dienas erudīcijas konkursā gandrīz piektā daļa dalībnieku parādīja ļoti labas zināšanas par parlamentu.

No vairāk nekā 2000 apmeklētājiem erudīcijas un vērības konkursā piedalījās 408 cilvēki, kopumā parādot vispusīgas zināšanas par Latvijas parlamenta darbu, vēsturi un interjeru. Pilnīgi precīzi uz visiem 34 jautājumiem atbildēja 76 parlamenta viesi, un Saeimas Prezidija locekļi ir izlozējuši tos piecus veiksminiekus, kuri balvā saņems pārsteiguma balvu – krūzi ar Saeimas logo.

Viens no uzvarētājiem ir rīdzinieks Ivars, kurš šogad absolvēs Rīgas 45.vidusskolu. Viņš atzina, ka grūtākais jautājums bija par mītisko varoni, kas grezno Saeimas nama fasādi. Taču izdevies atbildēt pareizi, ka tas ir Lāčplēsis. Ivaram visvairāk patika Saeimas sēžu zāle un Dāvanu zāle, kurā apskatāmas ārvalstu viesu dāvanas Latvijai.

Balvu par dalību konkursā saņems arī Viktorija, kura mācās Rīgas 37.vidusskolas 11.klasē. Meitene atzīst, ka bija interesanti piedalīties konkursā un tas mudināja parlamentu izstaigāt ar īpašu vērību.

Savukārt Iveta strādā netālu no Saeimas un parlamentā jau bija viesojusies. Viņa atzina, ka, piedaloties konkursā, grūtākais bija jautājums par ilggadējāko Saeimas priekšsēdētāju, kas ir Pauls Kalniņš.

Tāpat pārsteiguma balvu no Saeimas saņems Rīgas Pārdaugavas pamatskolas audzēknis Dmitrijs un skolniece Betija no Rīgas Teikas vidusskolas.

Lielākās grūtības konkursa dalībniekiem sagādāja jautājumi par to, kādā arhitektūras stilā veidots Saeimas nams un tā telpas – tas ir eklektisms. Daudzi arī nezināja, ka tieši Anatolijs Gorbunovs bija pirmais atjaunotās Latvijas Saeimas priekšsēdētājs.

23.septembrī Saeimā jau ceturto reizi notika atvērto durvju diena. Šoreiz iespēju apmeklēt Saeimu izmantoja vairāk nekā 2000 cilvēku. Lielākā interese bija no skolas vecuma jauniešiem, kas ceļu uz Saeimu bija mērojuši ne tikai no Rīgas, bet visiem Latvijas reģioniem.

Katrs parlamenta apmeklētājs saņēma informatīvi izglītojošu materiālu ar konkursa jautājumiem, kas kalpoja arī par ceļvedi ekskursijas laikā. Daudzi sacīja, ka buklets būs kā piemiņa no Saeimas apmeklējuma un uz jautājumiem viņi atbildēs mājās.

Atvērto durvju dienā parlamenta viesiem bija reta iespēja apskatīt reprezentācijas telpas, kurās tiek uzņemtas ārvalstu amatpersonas, kā arī ielūkoties Saeimas priekšsēdētāja kabinetā, Valsts prezidenta kabinetā un darbinieku darba telpās.

 

Fotogrāfijas no atvērto durvju dienas un konkursa uzvarētāju izlozes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627609208593/with/6174838840/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā