Saeimas komisija pauž atbalstu seksa pakalpojumu tirdzniecības ierobežošanai

(24.08.2011.)
Galerie

 Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija trešdien, 24.augustā, tiekoties ar sociālās kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” aktīvistiem, pauda atbalstu kampaņas izvirzītajiem mērķiem un priekšlikumam veidot darba grupu, kas izstrādās konkrētus risinājumus NVO aktualizētajai problēmai.

„Esmu gandarīta par nevalstisko organizāciju un uzņēmēju aktivitāti, konsekventi un aktīvi iestājoties par seksa tirdzniecības izskaušanu un iesaistot šajā kustībā Latvijas iedzīvotājus. Domājot par labāko veidu, kā izvirzītos mērķus realizēt dzīvē, esam atsaukušies kampaņas organizētāju ierosinājumam un lūgsim valdību veidot darba grupu, kurā ministriju ierēdņi, NVO pārstāvji un eksperti, izzinot citu valstu pieredzi, strādās pie konkrētiem risinājumiem,” stāsta komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene, uzsverot, ka valdības izveidota darba grupa turpinās strādāt arī pēc deputātu un valdības maiņas pēc Saeimas ārkārtas vēlēšanām. 

Lai ieviestu atbildību par seksuālo pakalpojumu pirkšanu, ir jābūt skaidram mehānismam, kā šo likuma normu piemērot un praksē pierādīt seksa pirkšanas faktu, norāda I.Circene. „Tas arī varētu būt viens no galvenajiem izaicinājumiem darba grupā strādājošajiem ekspertiem. Taču par šo jautājumu esmu runājusi ar Ziemeļvalstu kolēģiem, kur šāda norma jau veiksmīgi darbojas. Viņiem ir izdevies rast risinājumus, turklāt svarīga ir kolēģu atziņa, ka seksa pirkšanas aizliegums attur no pārkāpuma likumam paklausīgos iedzīvotājus,” uzsver komisijas priekšsēdētāja.   

Komisijas priekšsēdētāja atzīst, ka seksuālo pakalpojumu pieprasījuma un piedāvājuma izskaušana ir būtisks darba kārtības jautājums arī citās Eiropas Savienības valstīs, un nebūtu pieņemams, ka „Latvija paliek par sekstūrisma salu, uz kurieni ierodas cilvēki no kaimiņvalstīm, kurās prostitūtu pakalpojumu pirkšana ir aizliegta.” 

Kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” dalībnieki šodien komisijai nodeva 16 tūkstošus iedzīvotāju parakstu, ar kuriem iedzīvotāji vēršas pret bērnu, jauniešu un sieviešu izmantošanu seksa verdzībā.

 

Fotogrāfijas no komisijas sēdes pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627506968544
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

Saeimas Preses dienests 

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde