21.augusta svētku mājaslapā publicēta Latvijas neatkarības atjaunošanas dienu preses hronika

(13.07.2011.)

Interneta mājaslapā www.21augusts.lv iespējams aplūkot laikrakstu numurus, kuros atspoguļoti 1991.gada augusta notikumi. Preses hronika publicēta, gatavojoties konstitucionālā likuma „Par Latvijas Republikas valstisko statusu” pieņemšanas 20.gadadienai.

Mājaslapā publicētas avīžu „Diena” un „Atmoda” kopijas, kurās dokumentēti vēsturiski izšķirošie augusta notikumi Latvijā un pasaulē. Laikrakstos lasāmi oficiālie varas iestāžu paziņojumi, tā laika liecinieku, tostarp žurnālistu, piezīmes un raksti, kā arī apskatāmas fotogrāfijas.

Piemēram, 21.augustā iznāca laikraksta „Diena” speciālizlaidums, kurā tika publicēts Latvijas Republikas Augstākās Padomes Konstitucionālais likums „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, ar kuru faktiski tika atjaunota Latvijas neatkarība. Laikrakstā atspoguļots īpašo uzdevumu milicijas vienības OMON uzbrukums Augstākai Padomei, kā arī aprakstīts vadošo uzņēmumu lēmums uzsākt streiku. Savukārt četros laikraksta „Atmoda” numuros var lasīt tā laika Latvijas inteliģences redzējumu par situāciju valstī un šo notikumu tālejošo ietekmi.

Šā gada 21.augustā tiks svinēta mūsu valsts faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadiena. 1991.gada 21.augusts bija pagrieziena punkts valsts vēsturē, jo, Latvijas Republikas Augstākajā padomē pieņemot konstitucionālo likumu „Par Latvijas Republikas valstisko statusu”, de facto tika atjaunota Latvijas neatkarība.

Ar šo likumu tika atjaunota 1922.gada Satversme ar tajā ietvertajām Rietumu demokrātiskas un tiesiskas valsts vērtībām. Līdz ar konstitucionālā likuma pieņemšanu savu juridisko spēku Latvijā zaudēja PSRS likumi. Tieši atsaucoties uz 21.augustā pieņemto likumu, citas valstis atzina Latvijas neatkarības atjaunošanu.


Preses hronika publicēta:
http://www.21augusts.lv/preses-hronika

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt