Saeimas komisija piedāvā oktobrī atsākt pensiju indeksāciju un pagarināt iespēju doties pensijā priekšlaicīgi

(08.07.2011.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien, 8.jūlijā, ar balsu vairākumu nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz no šī gada rudens atsākt indeksēt mazās pensijas un pagarināt priekšlaicīgās pensionēšanās iespēju. Likumprojekts apvieno divus Saeimas frakciju un vienu valdības iesniegtu likumprojektu.

Grozījumi likumā „Par valsts pensijām” paredz arī precizēt normu, ka tiesības pieprasīt pensiju piecus gadus pirms noteiktā vecuma būs personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem un kuras aprūpējušas bērnu, kurš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai atzīts par bērnu ar invaliditāti. Patlaban šādas tiesības noteiktas personām, kas līdz astoņu gadu vecuma sasniegšanai  aprūpēja bērnu ar invaliditāti.

Attiecībā uz pensiju indeksāciju likumprojekts paredz, ka valsts pensijas, kuru apmērs nepārsniedz 165 latus mēnesī, tiks pārskatītas reizi gadā 1.oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu. Ja indekss būs mazāks par skaitli „1”, valsts pensijas pārskatītas netiks. 

Grozījumi tāpat paredz līdz 2013.gada 31.decembrim saglabāt iespēju personām, kuru apdrošināšanas stāžs nav mazāks par 30 gadiem, divus gadus pirms pensionēšanās vecuma sasniegšanas vecuma pensiju pieprasīt priekšlaicīgi. Patlaban likums paredzi iespēju doties pensijā priekšlaicīgi līdz šī gada beigām.

Paredzēts, ka likums stāsies spēkā 2011.gada 1.septembrī.



 
Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā