Ārlietu komisija: Rīgā strādās ES aģentūra

(01.06.2011.)

Saeimas Ārlietu komisija trešdien, 1.jūnijā, izskatīšanai Saeimā otrajā lasījumā atbalstīja likumprojektu, ar kuru tiks ratificēts līgums par Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes (BEREC) biroja izvietošanu Rīgā.

„Līdz ar līguma par BEREC biroja izvietošanu Rīgā ratifikāciju spersim beidzamo soli, lai arī Latvijā strādātu kāda no Eiropas Savienības aģentūrām. BEREC biroja praktiskā izveide Rīgā jau uzsākta un plānots, ka tajā strādās aptuveni 30 darbinieki, ar laiku cilvēku skaitam vēl pieaugot,” norāda Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

O.Kalniņš atgādina, ka ES dalībvalstis aktīvi cīnās par katras Eiropas Savienības (ES) aģentūras izvietošanu savā teritorijā. Līdzās finansiāliem ieguvumiem ES iestāžu izvietošana dalībvalstīs ir arī to prestiža un atpazīstamības jautājums.  

Kaut arī sākotnēji biroja izvietošana prasīs arī Latvijas valsts budžeta līdzekļus, ilgtermiņā tā būs mūsu valstij finansiāli izdevīga, uzsver O.Kalniņš. Uz sanāksmēm Rīgā regulāri ieradīsies eksperti no visām ES dalībvalstīm, kā arī Eiropas Komisijas, un tas sniegs ienākumus transporta, tūrisma un apkalpojošajā sfērā strādājošajiem uzņēmumiem. Šī gada februārī Rīgā jau notika BEREC plenārsēde, atzīmē komisijas priekšsēdētājs.

Ar noslēgto līgumu par BEREC izvietošanu Rīgā Latvija apņemas pirmos divus gadus segt BEREC labiekārtotu biroja telpu īri Rīgā, iestādes oficiālajām automašīnām izsniegt diplomātiskās valsts numura zīmes, kā arī citas priekšrocības.

Par likumprojektu, ar kuru tiek ratificēts līgums par Eiropas Elektronisko sakaru regulatoru iestādes biroja izvietošanu Rīgā otrajā galīgajā lasījumā vēl jālemj Saeimai.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt