Saeimas apakškomisija atbalsta zemesgrāmatu nodaļu iekļaušanu vispārējās jurisdikcijas tiesu sastāvā

(31.05.2011.)

Saeimas Tiesu politikas apakškomisija otrdien, 31.maijā, pauda atbalstu Tieslietu ministrijas sagatavotajiem grozījumiem likumā „Par tiesu varu”, kas paredz zemesgrāmatu nodaļas no nākamā gada iekļaut rajonu (pilsētu) tiesu sastāvā.

„Zemesgrāmatu tiesneši un vispārējās jurisdikcijas tiesneši ir vienojušies strādāt vienā tiesā, un tas, ka zemesgrāmatu tiesneši varēs skatīt arī citas lietas, ir pozitīvi visai tiesu sistēmai, jo ievērojami atvieglos pārslogoto tiesu darbu un veicinās raitāku lietu izskatīšanu,” sacīja Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Plānots, ka turpmāk rajona (pilsētas) tiesā būs zemesgrāmatu nodaļa un līdzšinējie zemesgrāmatu tiesneši skatīs ne tikai ar nekustamo īpašumu un ar tiem saistīto tiesību nostiprināšanu saistītas lietas, bet arī lietas, kas piekritīgas vispārējās jurisdikcijas tiesai. Šāda reforma paredzēta, lai saīsinātu tiesas procesu ilgumu un pilnvērtīgāk izmantotu zemesgrāmatu nodaļu resursus, norāda likumprojekta izstrādātāji.

Rajona (pilsētas) tiesas zemesgrāmatu nodaļas tiesneši skatīs arī lietas par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu un saistību piespiedu izpildīšanu brīdinājuma kārtībā, kā arī pieteikumus par izsoles aktu apstiprināšanu. Zemesgrāmatu nodaļa varēs izskatīt arī citas rajona (pilsētas) tiesai piekritīgās lietas.

Paredzēts, ka jau ieceltie vai apstiprinātie zemesgrāmatu nodaļu tiesneši turpinās pildīt savus pienākumus. Savukārt, lai šie tiesneši turpmāk varētu skatīt arī vispārējās jurisdikcijas tiesas lietas, viņiem divu gadu laikā pēc grozījumu stāšanās spēkā būs jānokārto tiesnešu kvalifikācijas eksāmens. Paredzēts, ka eksāmenu divu gadu laikā varēs kārtot atkārtoti, ja iepriekš būs saņemts negatīvs vērtējums.

Pēc kvalifikācijas eksāmena nokārtošanas zemesgrāmatas tiesnesim piešķirs amata zīmi, un lietas būs jāizskata, tērpjoties mantijā.

Ierosinātās likuma izmaiņas nosaka, ka zemesgrāmatu nodaļas darbosies atbilstoši rajonu (pilsētu) tiesu teritorijām. Izņēmums ir Rīga, kur pilsētas zemesgrāmatu nodaļu plānots pievienot Vidzemes priekšpilsētas tiesai. Savukārt Rīgas rajona zemesgrāmatu nodaļa būs Rīgas rajona tiesas sastāvā, kuras darbības teritorijai atbilst Rīgas rajona tiesas un Siguldas tiesas darbības teritorijas.

Tieslietu ministrijas ierosināto zemesgrāmatu nodaļu reformu atbalsta gan zemesgrāmatu tiesneši, gan arī vispārējās jurisdikcijas tiesu tiesneši, un Tiesu politikas apakškomisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aicināja iesniegt priekšlikumus likumprojekta pilnveidošanai.

Tiesu politikas apakškomisija aicinās Juridisko komisiju virzīt likumprojektu „Grozījumi likumā „Par tiesu varu”” izskatīšanai Saeimā, un plānots, ka Saeima par grozījumu nodošanu komisijām varētu lemt 9.jūnijā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī