Atbalsta lielāku neatkarību vairāku iestāžu budžeta veidošanā

(26.05.2011.)

Saeima ceturtdien, 26.maijā, otrajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Likumā par budžeta un finanšu vadību, kas Ministru kabinetam paredz pienākumu budžeta veidošanā ņemt vērā neatkarīgo institūciju viedokļus un aizliedz valdībai bez saskaņošanas grozīt to budžeta pieprasījumus.

Līdzšinējais regulējums ir atzīts par neatbilstošu Satversmei, jo tas ļauj Ministru kabinetam mainīt neatkarīgo institūciju budžeta pieprasījumus pēc tam, kad finanšu ministrs valdībā iesniedzis valsts budžeta projektu. Turklāt Ministru kabinetam nav pienākuma noskaidrot šo institūciju viedokli un pamatot savu lēmumu grozīt to budžeta pieprasījumus, kā arī nodrošināt neatkarīgo iestāžu iebildumu iesniegšanu Saeimā, skaidro par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs.

Ar balsu vairākumu atbalstīta iecere Ministru kabinetam, gatavojot budžeta projektu, uzklausīt Valsts prezidenta kancelejas, Augstākās tiesas, Satversmes tiesas, Tieslietu padomes, Valsts kontroles, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes, Tiesībsarga biroja un Ģenerālprokuratūras viedokļus par attiecīgās iestādes finansējuma pieprasījumu. Savukārt, iesniedzot Saeimā gadskārtējā valsts budžeta projektu, Ministru kabinetam būs jāiesniedz arī protokollēmums ar šo iestāžu paustajiem viedokļiem un argumentēts viedoklis, pieņemot lēmumu par attiecīgās iestādes budžetu.
Likumprojekts arī liegs valdībai grozīt neatkarīgo iestāžu budžeta pieprasījumus bez iesniedzēju piekrišanas. Ja tas tomēr tiks darīts, tad Ministru kabinetam būs jāizvērtē, kā šīs izmaiņās ietekmēs attiecīgās iestādes darbu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt