Plāno būtiski atvieglot uzturlīdzekļu piedziņu no citās ES valstīs dzīvojošajiem

(24.05.2011.)
Galerie

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 24.maijā, pirms pirmā lasījuma atbalstīja likumprojektu paketi, kas atvieglo uzturlīdzekļu piedziņu no personām, kas dzīvo citās Eiropas Savienības (ES) valstīs.

Latvijas iedzīvotāji, lai panāktu Latvijā pieņemta nolēmuma par uzturēšanas līdzekļu piedziņas izpildi ārvalstīs, varēs vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, kas pārstāvēs viņu intereses citās ES valstīs. Patlaban, lai panāktu uzturlīdzekļu piedziņu no ārvalstīs dzīvojošajiem, prasītājam jāvēršas attiecīgās valsts kompetentajā iestādē, kas prasa ievērojamus finanšu līdzekļus ceļa izdevumiem vai pārstāvja algošanai.

Analoģiska kārtība būs spēkā gadījumos, kad citu ES valstu iedzīvotāji prasīs vērst uzturlīdzekļu piedziņu pret parādniekiem, kas dzīvo Latvijā. 

Likumu grozījumi attieksies uz gadījumiem, kad uzturlīdzekļus prasa bērnam, bijušajām laulātajam vai vecākiem un vecvecākiem.  

Grozījumi Civilprocesa likumā, Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likumā un Grozījumi Uzturlīdzekļu garantiju fonda likumā sagatavoti, lai nodrošinātu ES regulas ieviešanu.

Komisija atbalstīja steidzamības piešķiršanu likumprojektiem un paredzēts, ka likumu grozījumi stāsies spēkā šī gada 18.jūnijā.

Likumprojektu pakete divos lasījumos vēl jāskata Saeimā. 

 

Saeimas Preses dienets

Svētdien, 28.aprīlī