Baltijas valstu parlamentārieši uzsver mērķtiecīgas un stabilas ģimenes politikas nepieciešamību

(20.05.2011.)
Galerie

Piektdien, 20.maijā, Baltijas Asamblejas (BA) rīkotajā konferencē parlamentārieši sprieda par pasākumiem, ko kopīgiem spēkiem īstenot demogrāfiskās situācijas uzlabošanai Baltijas reģionā.

Vērtējot pašreizējo situāciju, BA Sociālo lietu komitejas līdzpriekšsēdētāja Silva Bendrāte pauda, ka „patlaban ģimenes struktūru pārmaiņas rada jaunus uzdevumus, un, izstrādājot un koordinējot ģimenes politiku, aktīvi jādomā, kā motivēt cilvēkus radīt jaunu paaudzi. Eiropā cilvēki dzīvo ilgāk, taču sabiedrība strauji noveco un dzimstības tempi strauji krītas, kas ir ļoti negatīva demogrāfijas iezīme.”

Konferences dalībnieki bija vienisprātis, ka, lai arī negatīvās demogrāfiskās pārmaiņas vērojamas visā Eiropā, demogrāfiskā situācija un ģimenes atbalsta politika katrā konkrētā valstī atšķiras. Tika atzīmēta pozitīvā dzimstības tendence Igaunijā un šīs valsts īstenotā ģimenes politika. „Būtiska ir gan stabilitāte valsts saimnieciskajā darbībā un mērķtiecīga, pārdomāta, racionāla lēmumu pieņemšana, gan arī skaidrība ģimenēm par tiem lēmumiem, kas uz tām attiecas,” uzsvēra S.Bendrāte. 

Tāpat diskusijā uzmanība tika pievērsta sabiedrības vērtībām un tam, kā motivēt cilvēkus ticēt nākotnei, uzdrošināties un vēlēties radīt bērnus. Kā viens no risinājumiem tika minēta pozitīva ideoloģiska kampaņa, kas stiprinātu ģimenes vērtību un nozīmi sabiedrībā.

Diskusijas noslēgumā tika nolemts aicināt Baltijas valstu atbildīgās ministrijas sniegt vispusīgu informāciju par ģimenes politikas stratēģiju, tostarp, sasniedzamajiem mērķiem, instrumentiem to sasniegšanai, reālajām iespējām un sagaidāmo rezultātu. Par šiem jautājumiem plānots diskutēt plašāk, apspriežot migrācijas politiku demogrāfiskās situācijas kontekstā.

 
Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/5739326153/in/photostream
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem