Saeimas komisijas: nepieciešams rast finansējumu Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas arhīvu digitalizēšanai

(12.04.2011.)
Galerie

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija otrdien, 12.aprīlī, spriežot par Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas arhīvu saglabāšanu, vienojās Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim nosūtīt vēstuli, aicinot rast finansējumu ierakstu digitalizēšanai.

„Arhīvi ir vērtības, kas pašas par sevi nav mūžīgas, bet atkarīgas no mūsu aktīvas rīcības. Šobrīd Latvijas sabiedrisko mediju arhīvu materiāli novecojušo tehnoloģiju dēļ ir apdraudēti, jo nenovēršami sairst,” uzsver Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete. „Ar šī jautājuma risinājumu nedrīkst kavēties, tāpēc aicināsim arhīvu ierakstu digitalizācijas projektu atbalstīt kā prioritāru, tam atvēlot Eiropas Savienības fondu līdzekļus”.

Deputāti bija vienisprātis, ka patlaban ir pēdējais brīdis veikt Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio arhīvu pārnešanu uz ciparu formātu, jo pretējā gadījumā var tikt zaudēta būtiska pēdējo 50 gadu kultūras daļa. Latvijas Radio un Latvijas Televīzijas vadība skaidroja, ka, digitalizējot ierakstus, varētu atrisināt arī jautājumu par šo materiālu pieejamību sabiedrībai, piemērām, ar skolu un bibliotēku starpniecību.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājas biedrs Jānis Strazdiņš pauda, ka projekts jāatbalsta, jo tas ir ārkārtas pasākums arhīvu glābšanai. Arī deputāts Ints Dālderis (Vienotība) aicināja rast finansējumu un digitalizēšanu īstenot pēc iespējas ātrāk.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 1.maijā