Saeimas komisija iepazīstas ar jauno elektronisko balsu skaitīšanas sistēmu

(05.04.2011.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 5.aprīlī, iepazinās ar elektronisko balsu skaitīšanas programmu, ko deputātiem prezentēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

„Šodien guvām izsmeļošu informāciju par jauno sistēmu, tās iespējām un priekšrocībām. Domājot par nākotni, risinājums ir perspektīvs un atzīstams par vērā ņemamu, lai to ieviestu jau nākamajās vēlēšanās,” sacīja Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Vitauts Staņa.

Deputāti noskaidroja, ka balsu skaitīšana elektroniskajā vidē, izmantojot programmu „Balsis”, ļautu vairākkārt samazināt laiku, kas nepieciešams balsu saskaitīšanai un rezultātu apkopošanai. Tāpat tiktu nodrošināta pilnīga balsu skaitīšanas procesa pārskatāmība, izslēgta kļūdu iespēja iecirkņu balsu skaitīšanas protokolos un galīgie vēlēšanu rezultāti būtu zināmi jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām.

Jaunā programma pilotprojekta ietvaros tika izmēģināta 10.Saeimas vēlēšanās, apkopojot rezultātus trijos vēlēšanu iecirkņos Rīgā un divos iecirkņos Valkā. Savukārt uzlaboto un papildināto programmas versiju izmantoja, saskaitot balsis ārkārtas pašvaldību vēlēšanās Rojā un Mērsragā. 

Lai ieviestu jauno sistēmu, nav nepieciešama īpaša un dārga datortehnika. Programmu vienkārši un ērti var uzstādīt uz jebkura datora, kas aprīkots ar biroja darbam nepieciešamo programmatūru. Tāpat vajadzīgs standarta ātrgaitas skeneris vēlēšanu zīmju nolasīšanai un biroja projektors, kas ļauj gan vēlēšanu komisijas locekļiem, gan vēlēšanu novērotājiem pārliecināties par visu datu pareizību, jauno sistēmu deputātiem raksturoja A.Cimdars.

Komisijas sēdē pārrunājot arī līdzšinējo balsošanas kārtību un vēlēšanu administrācijas darbu, komisijas sekretāre Lolita Čigāne rosināja domāt, kā paaugstināt vēlētāju uzticību vēlēšanu rīkotājiem, savukārt komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Dologopolovs balsošanas kārtības pilnveidošanai aicināja iesniegt konkrētus priekšlikumus grozījumiem attiecīgajos likumos.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt