Saeimas komisija: ziņojums par kapitālsabiedrību optimizāciju ir formāls

(22.03.2011.)

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija otrdien, 22.martā, izskatot Ekonomikas ministrijas sagatavoto ziņojumu par strukturālo reformu gaitu, tostarp valsts kapitālsabiedrību turpmāko pārvaldību, aicināja ministriju sniegt padziļinātu analīzi par kapitālsabiedrību līdzšinējo darbību, kā arī konkrētus priekšlikumus to optimizācijai. 

„Komisijā gribējām saņemt vispusīgu informāciju par valsts kapitālsabiedrībām un to darbības analīzi, kā arī dzirdēt konkrētus priekšlikumus, kā kapitālsabiedrības būtu jāreformē, lai šo jomu sakārtotu un valsts no kapitāla izmantošanas iegūtu vislielāko atdevi,” šodienas sēdē sacīja Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš un uzsvēra, ka „ministrijas sniegtajā ziņojumā par to nav neviena vārda”.

„Mūs interesē, ko plānots darīt, lai kapitālsabiedrībās ieviestu kārtību, un kādos termiņos tas tiks izdarīts. Ekonomikas ministrijas ziņojums ir formāls un nesniedz atbildes uz mūsu jautājumiem pēc būtības, tāpēc komisijā nolēmām aicināt ministriju dokumentu pārstrādāt un divu mēnešu laikā iesniegt komisijā plašu un izsmeļošu informāciju par valsts kapitālsabiedrībām,” komisijas viedokli pauda A.Bērziņš.  

Šodienas sēdē deputātiem valsts kontroliere Inguna Sudraba akcentēja, ka ziņojums neataino valdības viedokli strukturālajās reformās, kapitālsabiedrību pārvaldības jomā, kā arī ziedojumu politikā. Viņa uzsvēra, ka atbildīgo institūciju rīcībai jābūt plānotai un ļoti skaidrai par to, kā turpmāk tiks strādāts pie vienotās kapitālsabiedrību politikas veidošanas.  

Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Klāvs Olšteins deputātiem atzina, ka iesniegtajā dokumentā nav sniegtas atbildes uz komisijas uzdotajiem jautājumiem, un tas esot tāpēc, ka patlaban tiek izstrādāta privātpersonu komercdarbības koncepcija un koncepcija par publiskas personas īpašumā esošu kapitāldaļu pārvaldību. Abos politikas plānošanas dokumentos būšot ietverta visa komisijai interesējošā informācija. 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt