Konceptuāli atbalsta ideju atklāt mediju īpašniekus un patiesā labuma guvējus

(08.03.2011.)
Galerie

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 8.martā, vienbalsīgi nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā grozījumus likumā „Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem”, tādējādi atbalstot ideju noteikt prasību masu medijiem atklāt to īpašniekus un patiesā labuma guvējus.

„Šodien esam vienojušies par atbalstu idejai padarīt Latvijas mediju vidi caurspīdīgāku. Tiesa, iesniegtie grozījumi būtu jāuzlabo,” norāda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. Viņa atgādina, ka iecere ieviest šos grozījumus jau agrāk ir apspriesta un pauda cerību, ka šoreiz izmaiņas tiks iestrādātas likumā.

Deputāts Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) informēja, ka grozījumi izstrādāti, balstoties uz Latvijas Žurnālistu asociācijas ierosinājumu normatīvajos aktos noteikt prasību masu medijiem atklāt to patiesos īpašniekus līdz konkrētām fiziskām personām, šādi Latvijas mediju vidi padarot caurspīdīgāku un mazāk ietekmējamu. Viņš uzsvēra, ka tas tiešā veidā skar Latvijas valsts drošību, tostarp mazinātos ietekme uz Latvijas informācijas vidi no ārvalstīm.

Likumprojekta iesniedzēji piedāvā noteikt plašsaziņas līdzekļu dibinātājiem pienākumu reģistrācijas brīdī, bet jau reģistrētajiem masu medijiem līdz 2011.gada 1.jūlijam atklāt to īpašniekus, kā arī ziņot Uzņēmumu reģistram par visām izmaiņām īpašnieku sastāvā.

Komisijas deputāts Augusts Brigmanis (ZZS) ierosināja līdzīgas normas paredzēt arī interneta portāliem, taču tas būtu izdarāms cita normatīvā akta ietvaros.

Atbalstu grozījumu ieviešanai izteica Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) valdes priekšsēdētāja Anda Rožukalne. Viņa pauda, ka sponsoru ietekme uz masu mediju vidi ir jūtama jau kopš deviņdesmito gadu sākuma, kad masu mediji meklēja iespējas izdzīvot jaunajos apstākļos. Šobrīd masu mediji ir īpaši ietekmēti no dažādu politisko spēku puses, kā rezultātā informācija bieži tiek deformēta. Viens no veidiem, kā atgūt mediju neatkarību, ir ļaut iedzīvotājiem zināt, kādu mērķu vārdā rīkojas masu mediju īpašnieki. Savukārt LŽA pārstāvis Ainārs Dimants uzsvēra, ka bez mediju brīvības un redakcionālas autonomijas nav iespējama demokrātija un masu mediju daudzveidība.

Idejai padarīt mediju vidi caurspīdīgāku piekrita arī Latvijas Preses izdevēju asociācijas izpilddirektors Guntars Līcis, taču apšaubīja, ka to izdosies panākt ar piedāvātiem grozījumiem. Ieviešot pienākumu masu medijiem deklarēt finanšu resursus, varētu panākt efektīvāku rezultātu, pieļāva G.Līcis. Savukārt Tieslietu ministrijas un Uzņēmumu reģistra pārstāvji aicināja grozījumus saskaņot ar Komerclikumu, Kredītiestāžu likumu un Krimināllikumu. Komisijas priekšsēdētāja aicināja visus priekšlikumus iesniegt likumprojekta papildināšanai un uzlabošanai.

 

Fotogrāfijas no sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/5508945362/in/set-72157626222238200/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde