Baltijas jūras valstu parlamentārieši apkopo rekomendācijas cilvēktirdzniecības apkarošanai

(04.03.2011.)
Galerie

Pēc diskusijām Saeimā par policijas un tiesu varas lomu cilvēktirdzniecības apkarošanā Baltijas jūras valstu parlamentu pārstāvji piektdien, 4.martā, turpināja uzklausīt un apkopot rekomendācijas cilvēktirdzniecības apkarošanas uzlabošanai. 

„Latvija diezgan sekmīgi iekļāvusies starptautiskajā cilvēktirdzniecības apkarošanas sistēmā. Mums būtu vairāk jādara, lai par šiem cilvēktiesību pārkāpumiem vairāk informētu mūsu sabiedrību un cilvēktirdzniecības problēmas aktualizētu mūsu valsts politiskajā dienaskārtībā. Šī kārtējā darba grupas sēde bija vēl viens nozīmīgs solis kopīgas politikas un rīcības izstrādāšanā iesniegšanai Baltijas jūras valstu parlamentiem,” secina Baltijas Asamblejas Sociālās komitejas līdzpriekšsēdētāja Silva Bendrāte, kura šajā sanāksmē pārstāv Latviju.

Darba grupas locekļi bija vienisprātis, ka valstīm, kuras vēl nav ratificējušas un nacionālajā likumdošanā iekļāvušas starptautiskās konvencijas, protokolus un lēmumus par cilvēktirdzniecību, tas jāizdara pēc iespējas īsākā laika posmā, lai visi cilvēktirdzniecības posmi būtu kriminalizēti.

Dalībnieki vienojās, ka efektīvākai cīņai pret cilvēktirdzniecību valstīm jārīkojas saskaņoti, jo šim noziegumam ir starptautiska izpausme. Taču jāapzinās, ka likumpārkāpēji upurus izmanto arī iekšzemē, tādēļ cilvēktirdzniecība jāapkaro arī nacionālajā līmenī. Valstīm būtu jāparedz adekvāti līdzekļi sabiedrisko un starptautisko organizāciju cilvēktirdzniecības apkarošanas atbalstam.

Tāpat valstīm jāievieš un jāuztur datu ievākšana par cilvēktirdzniecības gadījumiem. Šādi organizācijas problēmu apzinātu padziļināti, turklāt tas ļautu izmeklēšanu, kriminālo darbību apkarošanu, kā arī upuru atbalsta aktivitātes organizēt efektīvāk.

Divu gadu laikā apkopotās rekomendācijas tiks prezentēts Baltijas jūras valstu parlamentārajā konferencē, kas notiks Helsinkos no šī gada 28. līdz 30.augustam.

Baltijas jūras valstu parlamentārās konferences darba grupa strādā pie sabiedrības drošības jautājumiem, īpašu izmanību pievēršot cilvēku tirdzniecības problemātikai. Darba grupas sanāksmē piedalījās Baltijas jūras reģiona nacionālo un reģionālo parlamentu pārstāvji no Dānijas, Krievijas, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas, Vācijas un Zviedrijas.

 

Fotogrāfijas no Baltijas jūras valstu parlamentārās konferences darba grupas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/5496252003/in/set-72157626193865746/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde