Saeimas komisija iepazīstas ar Valsts darba inspekcijas darba aktualitātēm

(02.03.2011.)

Saeimas Pieprasījumu komisija trešdien, 2.martā, tiekoties ar Valsts darba inspekcijas pārstāvjiem, kā problemātiskos jautājumus izvirzīja ēnu ekonomikas riskus un darbinieku tiesību aizsardzību taksometru nozarē. 

„Diskutējot par Valsts darba inspekcijas darba rezultātiem, esam konstatējuši, ka taksometru nozarē varētu ieviest uzlabojumus, lai klientus pasargātu no iespējamas krāpšanas un nodrošinātu taisnīgāku attieksmi pret darbiniekiem,” secina komisijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Komisija vienojās turpināt apspriest šo jautājumu, pieaicinot nozares ekspertus.

Deputāti noskaidroja, ka 96 procenti inspekcijā saņemto sūdzību ir par darba tiesību neievērošanu, tostarp darba samaksu, darba attiecību pārtraukšanu un darba līgumiem. Deputāte Ilma Čepāne (Vienotība) pauda viedokli, ka iedzīvotāji bieži baidās aizstāvēt savas tiesības, jo rezultātā viņus var atlaist no darba. Kā piemēru viņa minēja kādu taksometru uzņēmuma darbinieci, kura zaudēja darbu tādēļ, ka iesniedza sūdzību. Deputāte pieļāva, ka taksometru darbinieki varētu būt neaizsargāti pret netaisnīgu attieksmi no darba devēja puses.

Savukārt deputāts Ainārs Šlesers (PLL) aicināja noteikt, ka taksometros jāuzstāda kredītkaršu norēķinu termināļi, tādējādi klientus pasargājot no netaisnīgiem norēķiniem un veicinot ēnu ekonomikas apkarošanu.

Deputāti noskaidroja, ka šobrīd inspekcijā strādā 163 darbinieki, kas ir mazākais inspektoru skaits pēdējo piecu gadu laikā. Taču arī ar esošajiem resursiem inspekcija sasniedz ieplānotos rezultātus. Valsts darba inspekcijas direktora pienākumu izpildītājs Renārs Lūsis deputātiem sacīja, ka inspekcija pārkāpumus konstatē katrā pārbaudē. Pērn uzņēmēji par šiem pārkāpumiem valsts budžetā iemaksāja naudas sodu aptuveni viena miljona latu apmērā. Savukārt nelaimes gadījumu prevencijas pasākumi palīdz ietaupīt budžetā līdz pat 10 miljoniem latu, kurus valsts būtu spiesta izmaksāt par nelaimes gadījumiem. Arī šogad kā prioritātes inspekcija izvirzīja nelegālās nodarbinātības apkarošanu un nelaimes gadījumu prevenciju.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt