Saeimas komisija: robežpārkāpēju cilvēktiesības tiek ievērotas

(01.03.2011.)
Galerie

Aizturēto ārzemnieku cilvēktiesības Latvijā tiek ievērotas atbilstoši starptautiskajām prasībām. To otrdien, 1.martā, pēc Valsts robežsardzes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra „Olaine” apmeklēšanas secināja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

„Aizturētās personas ir nodrošinātas ar visu nepieciešamo un viņu cilvēktiesības tiek ievērotas,” pauda komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene. Iepazīstoties ar centra darbību un uzturēšanās apstākļiem, komisija noskaidroja, ka iemītniekiem ir visas sadzīvei nepieciešamās lietas, tostarp pārtika un higiēnas preces, gultasvieta, medicīniskā aprūpe un psihologa palīdzība, taču sadzīves apstākļu uzlabošanai būtu vēlams remonts.

2010.gadā centrā uzturējās vidēji 200 aizturētie ārzemnieki. Šobrīd centrā dzīvo trīs nelegālie imigranti un septiņas personas, kuras pretendē uz patvēruma meklētāja statusu. Deputāti noskaidroja, ka pārsvarā centrā uzturas robežpārkāpēji no Āfrikas un Āzijas valstīm un centrs vienlaicīgi var uzņemt līdz pat 50 ārzemniekiem. Atbildot uz deputātu jautājumu par izmaksām, robežsardzes pārstāvis informēja, ka pārtikas un higiēnas preces vienam centra iemītniekam dienā izmaksā līdz 1,80 latam.

Uzklausot robežsardzes pārstāvjus un aizturētos ārzemniekus, deputāti secināja, ka katrs gadījums ir individuāls un tiek rūpīgi analizēts.

Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes priekšnieks Juris Martukāns deputātus informēja, ja robežsardzes darbinieki ir noskaidrojuši patvēruma meklētāja identitāti un secinājuši, ka viņš neapdraud valsts drošību, viņu var pārvietot uz Patvēruma meklētāju izmitināšanas centru „Mucenieki” Ropažos. Tur patvēruma meklētājs uzturas tik ilgi, kamēr viņa lieta tiek izskatīta un pieņemts lēmums par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Savukārt nelegālie imigranti pēc viņu identitātes noskaidrošanas tiek atgriezti viņu mītnes zemē.

Fotogrāfijas no izbraukuma sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/5488112103/in/set-72157626047757981/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā