Budžeta komisija iepazīstas ar VID darba aktualitātēm

(23.02.2011.)
Galerie

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 23.februārī, tiekoties ar Valsts ieņēmuma dienesta (VID) vadību un struktūrvienību vadītājiem, apsprieda plānotos ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus un uzsvēra, ka VID nepieciešams veidot ciešāku dialogu ar nodokļu maksātājiem.

„Tikšanās laikā apspriedām Valsts ieņēmuma dienesta darbības rezultātus. Tie uzrāda, ka dienests reorganizācijas rezultātā spējis nodrošināt centralizētu procesu vadību, vienlaikus saglabājot pakalpojumu un informācijas pieejamību iedzīvotājiem un komersantiem klientu apkalpošanas centros,” uzskata komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Vucāns. Viņš pauda, ka sabiedrība jāturpina informēt, īpaši par to, kādēļ nodokļi jāmaksā, kā arī par to, kā darbojas elektroniskās deklarēšanas sistēma.

Deputāti noskaidroja, ka dienestam 2011.gadā jānodrošina papildu ieņēmumu iekasēšana 45 miljonu latu apmērā, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumus. Lai sasniegtu šo mērķi, VID turpinās veicināt brīvprātīgo nodokļu maksāšanu, skaidrojot kāpēc un kā jāmaksā nodokļi. Taču, ja personas turpinās nemaksāt nodokļus, dienests piemēros kontroles mehānismus un iesaistīs tiesībsargājošas organizācijas, deputātus informēja VID ģenerāldirektore Nelija Jezdakova.   

Komisijas deputāts Guntars Galvanovskis (Vienotība) ieteica sekmēt brīvprātīgo nodokļu maksāšanu, vairāk skaidrojot nodokļu maksāšanas ieguvumus. Piemēram, varētu izveidot reklāmas kampaņu, kurā uzsvērtu labumus, kurus sabiedrība iegūst no nodokļu maksāšanas. Diemžēl masveidīgai kampaņai trūkst finanšu līdzekļu, skaidroja N.Jezdakova, taču VID turpinās sabiedrības informēšanas aktivitātes esošā finansējuma ietvaros.

Ēnu ekonomikas samazināšanai plānots ciešā sadarbībā ar Muitas pārvaldi turpināt kontrabandas apkarošanu. VID atbildīgie darbinieki informēja, ka īstenojamie pasākumi cigarešu, alkohola un naftas produktu kontrabandas un to nelegālās tirdzniecības apkarošanai ir efektīvi. Taču cilvēki joprojām riskē, cenšoties pārvest pāri robežai desmitiem tūkstošu cigarešu. Īpaši šādi gadījumi esot izplatīti uz valsts austrumu robežas.

Savukārt deputāts Ivans Ribakovs (SC) vērsa VID uzmanību, ka šogad iedzīvotāji gada ienākumu deklarācijas var iesniegt arī elektroniski, taču daudziem joprojām nav informācijas par to, kā tas ir izdarāms. Lai ieviestu lielāku skaidrību, šobrīd VID jau izveidota Nodokļu konsultāciju grupa, kas sniedz atbildes uz visiem neskaidriem jautājumiem, informēja VID vadītāja. 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima