Tautsaimniecības komisija norāda uz nepietiekamu konkurenci informācijas tehnoloģiju nozarē

(22.02.2011.)
Galerie

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 22.februārī, ar ekspertiem diskutējot par e-pārvaldes ieviešanas gaitu un problēmām, norādīja uz nepietiekamo sabiedrības iesaisti e-pakalpojumu izveidē un lietošanā, necaurspīdīgo iepirkumu procedūru un vājo koordināciju dažādu valsts iestāžu starpā, attīstot e-pakalpojumus.

„Ar šo tikšanos komisija uzsāk plašākas diskusijas par tautsaimniecības attīstībai būtiskiem jautājumiem, un e-pārvalde ir viens no tiem aspektiem. Pēdējo gadu laikā Latvija informācijas tehnoloģiju sistēmu attīstībā ieguldījusi daudz un tas Latviju e-pārvaldes jomā Eiropas valstu vidū ierindo augstajā piecpadsmitajā vietā, taču jārisina arī vairākas problēmas,” uzsvēra komisijas priekšsēdētāja biedrs Arvils Ašeradens.

Komisijas deputāti un nozares speciālisti atzīmēja, ka informācijas tehnoloģiju konkursos piedalās un uzvar neliels skaits uzņēmumu, un spēcīgas konkurences trūkuma dēļ valsts par šiem pakalpojumiem pārmaksā. Deputāts Dzintars Zaķis (Vienotība) pauda, ka šī problēma būtu jārisina, strādājot pie izmaiņām Publisko iepirkumu likumā.

Informācijas tehnoloģiju iepirkumu konkursi šobrīd ir necaurspīdīgi un neveicina racionālāko un lētāko tehnoloģiju iegādi, uzsvēra Latvijas Universitātes Datorikas fakultātes profesors Jānis Bičevskis un rosināja atjaunot nozares koordinācijas padomi. Arī komisijas priekšsēdētāja vietnieks norādīja uz nepietiekamu savstarpējo koordināciju starp ministrijām. Deputāti noskaidroja, ka tuvāko nedēļu laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izveidos informācijas tehnoloģiju konsultatīvo padomi.

Komisija bija vienisprātis, ka informācijas tehnoloģiju jomā jāveic informācijas sistēmu un infrastruktūras centralizācija un nedrīkst pieļaut funkciju dublēšanos. Vienlaikus jāveic liels darbs, lai celtu iedzīvotāju prasmes un zināšanas par to, kā sev izdevīgā veidā ar valsts iestādēm sazināties elektroniski. Deputāts Ainārs Šlesers (PLL) norādīja, ka e-pārvaldei jāvienkāršo, nevis jāsarežģī esošā sistēma.

Lai attīstītu e-pārvaldi un iedzīvotājiem piedāvātu aizvien plašāku e-pakalpojumu loku, nepieciešamas arī izmaiņas likumos, secināja deputāti. Piemēram, Valsts informācijas sistēmu likumā jāatrunā valsts iestāžu dažādu informācijas sistēmu savietojamība un personu autentifikācija. Tāpat normatīvajos aktos juridiski korekti jāsakārto jautājumi, kas saistīti ar iestāžu un iedzīvotāju saziņu elektroniskā formā.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī