Izglītības komisija mudina atrisināt problēmas autortiesību jomā

(26.01.2011.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti trešdien, 26.janvārī, spriežot par iespējamiem grozījumiem Autortiesību likumā, nolēma, ka Kultūras ministrijas paspārnē jāveido darba grupa, kas sadarbībā ar šīs jomas profesionāļiem sagatavos priekšlikumus likuma izmaiņām.

„Autortiesību jomā jāatrisina vairāki būtiski un konceptuāli jautājumi, tāpēc komisija rosina pulcināt gan autoru un izplatītāju, gan sabiedrības pārstāvjus, lai izstrādātu grozījumus Autortiesību likumā,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Šodienas komisijas sēdē izkristalizējās vairākas jomas, pie kurām strādās darba grupa. Viens no būtiskākajiem uzdevumiem ir sakārtot likuma terminoloģiju, kas šobrīd ir neskaidra un novecojusi. Autortiesību aģentūras pārstāvji likumā aicināja stiprināt autoru pozīcijas, jo šobrīd nav pietiekami atrunāti gadījumi, kad autors pats pārstāv savas intereses un kad viņš izvēlas neļaut savu darbu izmantošanu.

Runājot par darba grupā skatāmajiem jautājumiem, Latvijas Tirdzniecības asociācijas un Latvijas Darba devēju konfederācijas pārstāvji pauda satraukumu par Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūras/Latvijas Autoru apvienības (AKKA/LAA) tarifiem, kuri, salīdzinot ar citām valstīm, tika raksturoti kā pārlieku augsti un sadrumstaloti. Savukārt AKKA/LAA aktualizēja jautājumu, ko darīt ar autoratlīdzībām, kas tiek saņemtas par tādu darbu izmantošanu, kuru autori ir miruši un tiem nav mantinieku.

Komisija ar Kultūras ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītāju Uldi Lielpēteri vienojās, ka mēneša laikā ministrija sagatavos darba grupas sastāva projektu, tajā iekļaujot visu iesaistīto pušu pārstāvjus, juristus un piesaistot arī autortiesību ekspertus, kuri labi orientējas šīs jomas starptautiskajā regulējumā. 

Šobrīd Saeimas darba kārtībā ir grozījumi Autortiesību likumā. Šis likumprojekts paredz, ka Kultūras ministrijas atļaujas par mantisko tiesību kolektīvā pārvaldījuma veikšanu pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka plašākas izmaiņas Autortiesību likumā plānots veikt, kad darba grupa vienosies par grozījumu redakciju.
 

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde