Saeima pieņem jaunu transportlīdzekļu nodokļu likumu

(20.12.2010.)

Turpmāk par mazāk jaudīgu un salīdzinoši jaunu transportlīdzekļu ekspluatāciju būs jāmaksā mazāk nekā par jaudīgiem auto. Savukārt 20 procentu nodokļa atlaide tiks piemērota par daudzbērnu ģimenēm piederoša auto ekspluatāciju. To paredz pirmdien, 20.decembrī, Saeimā otrajā galīgajā lasījumā pieņemtais Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likums, kas līdzšinējo transportlīdzekļa nodevu aizstās ar nodokli par transportlīdzekļa ekspluatāciju. 

Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis par vieglo automobili, kurš pirmo reizi reģistrēts pēc 2005.gada 1.janvāra, turpmāk tiks aprēķināts, summējot nodokļa likmes atbilstoši auto pilnai masai, motora tilpumam un motora maksimālai jaudai. Savukārt nodokli automobilim, kurš pirmo reizi reģistrēts pirms 2005.gada 1.janvāra, aprēķinās tāpat kā līdz šim - atbilstoši to pilnai masai.

Likums paredz vairākus izņēmuma gadījumus, kad transporta nodokli var nemaksāt, vai arī maksāt tikai daļu no nodokļa. Piemēram, par transportlīdzekli, kura īpašnieks, turētājs vai valdītājs ir persona, kuras apgādībā ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni, transportlīdzekļu nodokli varēs maksāt 80 procentu apmērā. Nodokļa atlaide attieksies tikai uz vienu no šīs personas īpašumā, turējumā vai valdījumā reģistrētu transportlīdzekli.

Savukārt nodoklis nebūs jāmaksā par automobili, kura īpašnieks, valdītājs vai turētājs ir I vai II grupas invalīds, kā arī par invalīdiem paredzētu automobili, kura īpašnieks, valdītājs vai turētājs ir III grupas invalīds.

Tāpat jaunais likums paredz uzņēmumu transportlīdzekļu nodokļa ieviešanu, ar kuru tiks aplikti visi komersanta īpašumā vai turējumā esošie vieglie transportlīdzekļi. Šī nodokļa atmaksu būs iespējams saņemt, pierādot, ka konkrētais transportlīdzeklis tiek izmantots tikai un vienīgi komersanta saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Šis nodoklis aizstās šobrīd esošo kārtību, kurā ar nodokļiem tiek aplikts labums, ko darbinieks (labuma guvējs) gūst no darba devējam piederoša vai darba devēja rīcībā esoša vieglā automobiļa izmantošanas personīgajām vajadzībām.

Abus nodokļus administrēs Valsts ieņēmumu dienests un Ceļu satiksmes drošības direkcija.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt