Ingrīda Circene: cīņā pret cilvēktirdzniecību jāapvieno valsts un NVO resursi

(09.12.2010.)

Cilvēktirdzniecības apkarošanas pasākumi jāīsteno valstiskā līmeni un jāveicina dialogs ar sabiedriskajām organizācijām, kuras darbojas šajā jomā. To ceturtdien, 9.decembrī, pauda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ingrīda Circene.

Sēdes laikā deputāti diskutēja par šī gada 3.decembrī Eiropas Padomes Parlamentārās Asamblejas pieņemto deklarāciju par cilvēktirdzniecības apkarošanu un tajā definētajiem pasākumiem. Deklarācija aicina Eiropas Padomes dalībvalstis ratificēt Eiropas Padomes konvenciju par cilvēktirdzniecības apkarošanu, ieviest cilvēktirdzniecības apkarošanas plānu un nacionālo programmu par atbalsta sniegšanu cilvēktirdzniecības rezultātā cietušajām personām, vienoties par prostitūtu pakalpojumu pircēju sodīšanu, stiprināt sadarbību ar sabiedriskām organizācijām ar cilvēktirdzniecību saistītajos jautājumos u.c.

„Cilvēku tirdzniecība ir viena no lielākām organizētās noziedzības industrijām pasaulē. Tās rezultātā simtiem tūkstošu bērnu un jauniešu tiek pakļauti seksuālai izmantošanai. Latvija jau sper soļus tās apkarošanai – ir ratificēta konvencija par cilvēktirdzniecības apkarošanu un tiek stiprināta sadarbība ar sabiedriskajām organizācijām. Esam gandarīti, ka sabiedriskās organizācijas īsteno aktivitātes cilvēku tirdzniecības un seksuālās izmantošanas apkarošanai. Valsts un nevalstiskajām organizācijām apvienojot spēkus, varēsim atrast optimālu risinājumu risku mazināšanai,” sarunā ar kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” rīkotājiem pauda komisijas priekšsēdētāja.

Deputāti uzzināja, ka oktobrī uzsāktās kampaņas „Apturi bērnu un jauniešu seksa tirdzniecību!” mērķis ir aicināt ieviest normu, kas paredzētu sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus, tādējādi vēršoties pret meiteņu un sieviešu tirdzniecību. Ja šāda nevalstisko organizāciju iniciatīva tiks ieviesta dzīvē, varētu mazināties pieprasījums meiteņu un sieviešu seksuālajai izmantošanai, sarukt prostitūcijā iesaistīto bērnu īpatsvars, Latvija varētu nebūtu pievilcīga cilvēku tirgotājiem un sekstūristiem, rastos iespēja nodrošināt valsts mēroga atbalstu meitenēm un sievietēm, lai izkļūtu no seksuālās izmantošanas u.c. Parakstu vākšanas kampaņa turpināsies līdz pat pavasarim.

Viena no kampaņas iniciatorēm, Resursu centra sievietēm „Marta” pārstāve Iluta Lāce informēja, ka pasaulē jau ir savākti vairāk nekā četri miljoni parakstu. No tiem Latvijā savākti vairāk nekā astoņi tūkstoši.

Kampaņā savāktos parakstus rīt, 10.decembrī, Starptautiskajā cilvēktiesību dienā, plānots svinīgi pasniegt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātiem. Pasākums notiks plkst.10.30 Jēkaba ielā 16, 403.telpā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā