Saeimas komisija: Latvijai jāizmanto NATO jaunās stratēģijas sniegtās iespējas

(23.11.2010.)

Lisabonas samitā apstiprinātā NATO jaunā stratēģiskā koncepcija atbilst Latvijas nacionālās drošības interesēm, un mūsu valstij jāspēj sekmīgi izmantot jaunās stratēģijas piedāvātās iespējas. To otrdien, 23.novembrī, tiekoties ar aizsardzības un ārlietu ministriem, uzsvēra Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija.

„Latvija ir ieguvēja no jaunās NATO stratēģiskās koncepcijas pieņemšanas. Komisija rūpīgi sekos, kā mūsu valstī praksē tiek ieviestas jaunās stratēģijas sniegtās iespējas,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Viņš arī īpaši atzīmēja stratēģiskajā koncepcijā akcentētā Ziemeļatlantijas līguma 5.panta nozīmi, saskaņā ar kuru uzbrukums vienai NATO dalībvalstij nozīmē uzbrukumu visai aliansei.

Arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks apstiprināja, ka jaunajā stratēģiskajā koncepcijā 5.panta nozīme vēl vairāk nostiprināta un padziļināta izpratne par šo NATO kolektīvās drošības principu. „Vēlreiz tika apstiprināts, ka jaunajām dalībvalstīm nav jāuztraucas par 5.panta īstenošanu ne politiski, ne arī tehniski,” uzsvēra A.Pabriks.

Raksturojot jauno NATO stratēģisko koncepciju, ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis norādīja, ka tajā rasta sabalansēta pieeja militāro un civilo krīžu risināšanai, ņemot vērā arī mūsdienu pasaulē aktuālos terorisma draudus un kiberdrošības jautājumus.  

Deputāti rosināja Aizsardzības ministrijai un Ārlietu ministrijai aktīvāk skaidrot Latvijas karavīru dalību NATO miera uzturēšanas misijā Afganistānā. A.Latkovskis atzina, ka vismaz līdz 2014.gadam NATO būs militāri iesaistīta Afganistānas stabilizācijā. „Tādēļ aicinu nenovērtēt par zemu to, cik būtiski ir sabiedrībai skaidrot, kādēļ mūsu karavīri dodas uz Afganistānu un ko tas nozīmē Latvijas drošības stiprināšanai,” teica komisijas priekšsēdētājs.

Arī deputāts Kārlis Seržants (ZZS) rosināja vairāk sabiedrībai izskaidrot, kādus draudus starptautiskajai drošībai rada nestabilitāte Afganistānā. „Domāju, ka pienācis laiks no jauna atgādināt, kādēļ Latvijas karavīri tika nosūtīti uz Afganistānu. Kā arī, kas varētu notikt, ja tur pie varas atgrieztos talibi,” pauda K.Seržants. Deputāts uzsvēra, ka daudz tiek runāts par Latvijas starptautiskajām saistībām, bet nopietns Afganistānas drošības situācijas skaidrojums netiek sniegts. 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde