Jānis Stradiņš saņem Baltijas Asamblejas balvu zinātnē

(22.10.2010.)

Piektdien, 22.oktobrī, Rīgā pasniegtas Baltijas Asamblejas (BA) 2010.gada balvas literatūrā, mākslā un zinātnē. Balvu zinātnē saņēma akadēmiķis Jānis Stradiņš par grāmatu „Zinātnes un augstskolu sākotne Latvijā”.

„Baltijas Asamblejas balvas dibināšanas sākotnējā iecere sakņojās vēlmē veicināt mūsu valstu - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas - sadarbību kultūras jomā, stiprināt kultūras vērtību un panākumu apmaiņu. Šodien, kad tik viegli iespējams pazaudēt savu identitāti, ieplūst spēcīgajā globalizācijas un daudzkultūru straumē, ar šo balvu palīdzību vēlamies uzturēt un spēcināt mūsu kultūras īpatnības, mūsu valstu sasniegumus gan mākslā un literatūrā, gan zinātnē,” uzsver BA prezidente Ērika Zommere.

BA balvas žūrijas locekļi gandrīz vienprātīgi atzina, ka Jānis Stradiņš ir piemērotākais zinātnes balvas laureāts. Žūrijas locekļi jau iepriekš uzsvēra, ka J.Stradiņš balvu nopelnījis ar skrupulozu attieksmi pret zinātnisko patiesību. Viņa monogrāfija ir unikāls darbs, kas vēsturiskā griezumā atspoguļo tik garu posmu Latvijas vēsturiskajā ceļā, pauda žūrija.

Savukārt BA 2010.gada balvu mākslā saņēma lietuviešu mākslinieks un tēlnieks Antanas Žukausks (Antanas Žukauskas) par pagātnes vērtību atveidošanu tēlotājmākslā, panākot līdzsvaru starp moderno un tradicionālo, kā arī par baltiešu identitātes nešanu pasaulē. Žūrijas locekļi norādīja, ka viņa darbi bijuši izšķiroši Lietuvas neatkarības simbolu radīšanā. Viņš ir veidojis ne tikai Lietuvas nacionālās valūtas lita, bet arī vairāku kolekcijas monētu dizainu. Viņa darbi ir izstādīti Lietuvas un citu Eiropas valstu muzejos, mākslas galerijās un baznīcās.

Šī gada BA balva literatūrā piešķirta dzejniecei un rakstniecei no Igaunijas Ene Mihkelsone (Ene Mihkelson) par dzejoļu krājumu „Torn”. Žūrija atzina, ka viņas darbi ir saprotami ikvienam. To apliecinot viņas darbu tulkojums ne tikai angļu, vācu, bet arī zviedru un somu valodās, pauda žūrija. 

Ikgadējā BA balva ir nodibināta 1994.gadā, lai sekmētu literatūras, mākslas un zinātnes attīstību Baltijas valstīs un novērtētu izcilākos sasniegumus minētajās jomās. Katras balvas apjoms ir 5000 eiro.

Līdztekus uzvarētājiem BA balvai šogad bija izvirzīti:

literatūrā:
- dzejnieks, rakstnieks, esejists, dramaturgs, tulkotājs un literatūrkritiķis Sigits Parulskis (Sigitas Parulskis) par dzejoļu krājumu „Temptations of an Elderly Man” (2009) un romānu „Murmanti siena”(2008) (Lietuva);
- dzejnieks un tulkotājs Edvīns Raups par dzejas krājumu „Putn’” (2008) (Latvija).

mākslā:
- diriģents Andris Nelsons par spožu atskaņotājmākslas popularizēšanu un pozitīva Latvijas tēla veidošanu pasaulē (Latvija);
- mākslinieks Teniss Sādoja (Tõnis Saadoja) par radošajiem sasniegumiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas vides integrēšanā (Igaunija).


zinātnē:
- Zenons Butkus (Zenonas Butkus) par vēsturisku dokumentu kopojumu „The Idea and Practice of the Unity of the Baltic States in 1918-1940. A Collection of Documents” (Lietuva);
- Gabriele Hogana-Bruna (Gabrielle Hogan-Brun), Uldis Ozoliņš, Meilute Ramoniene (Meilute Ramoniene), Marts Rannuts (Mart Rannut) un Ina Druviete par monogrāfiju „Language Politics and Practices in the Baltic States” (2009), kas sniedz pārskatu par valodas situāciju Baltijas valstīs, pētot valodas politikas lingvistiskos, politiskos un sociālos rezultātus lokālajā un starptautiskajā līmenī.

Informācija par BA:

Baltijas Asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentu sadarbības organizācija, kas dibināta ar mērķi koordinēt Baltijas valstu sadarbību parlamentārā līmenī, diskutēt par jautājumiem un projektiem, kas kopīgi visām trim reģiona valstīm. Baltijas Asambleja pauž kopīgu nostāju par politiskiem, ekonomiskiem, sociāliem un kultūras jautājumiem Eiropas Savienības un starptautiskā līmenī. Baltijas Asambleju veido nacionālās delegācijas - 12 līdz 20 deputāti no katra Baltijas valstu parlamenta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt