Baltijas Padome aicina stiprināt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas ekonomisko sadarbību

(22.10.2010.)

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentārieši un valdību pārstāvji ar gandarījumu atzīmē Baltijas valstu ekonomikas stabilizācijas pazīmes un aicina mērķtiecīgi stiprināt Baltijas valstu ekonomisko un finansiālo sadarbību. Tas pausts Saeimā piektdien, 22.oktobrī, svinīgi parakstītajā Baltijas Padomes kopīgajā paziņojumā.

„Līdz ar pozitīvu attīstības tendenču iezīmēšanos globālajā ekonomikā ir mitējusies straujā Baltijas valstu ekonomikas lejupslīde, kas bija vērojama pēdējos divus gadus, bezdarba līmenis ir samazinājies un eksporta jomā redzama augšupejas tendence,” teikts Baltijas Padomes paziņojumā. Baltijas Padome atzinīgi novērtē gaidāmo Igaunijas pievienošanos eirozonai, kas liks labu pamatu tālākai ilgtspējīgai Baltijas valstu ekonomikas attīstībai.

Baltijas Padome aicina mērķtiecīgi stiprināt Baltijas valstu ekonomisko un finansiālo sadarbību, lai „nodrošinātu stabilu uzņēmējdarbības vidi, veicinātu uz zināšanām balstītas ekonomikas un pētniecības attīstību un paaugstinātu reģiona konkurētspēju.”

Baltijas Padomes paziņojumā arī uzsvērta Baltijas elektroenerģijas tirgus starpsavienojumu plāna un Baltijas kopīgā transporta infrastruktūras projekta Rail Baltica realizācijas nozīme.

Tāpat Baltijas Padome augstu novērtē Baltijas valstu ciešo sadarbību aizsardzības un drošības politikas jautājumos. Paziņojumā pausts uzskats, ka NATO jaunās Stratēģiskās koncepcijas pieņemšana stiprinās Baltijas valstu un visas alianses drošību un vienotību. „Baltijas valstis apliecina savu gatavību arī turpmāk dot savu ieguldījumu NATO operācijā Afganistānā, kas ir viena no Baltijas valstu prioritātēm drošības politikas jomā,” teikts paziņojumā. Baltijas Padome arī atzinīgi novērtē NATO veikto Baltijas gaisa telpas patrulēšanas misiju, kas ir alianses solidaritātes un klātbūtnes apstiprinājums.  

16. Baltijas Padomē ar ziņojumu uzstājās Baltijas Asamblejas prezidente Ērika Zommere un Latvijas ārlietu ministrs Aivis Ronis, kurš pilda arī Baltijas Ministru padomes Sadarbības padomes priekšsēdētāja pienākumus. Tāpat ar ziņojumiem klātesošos uzrunāja Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Paets (Urmas Paet) un Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Egidijs Meilūns (Egidijus Meilūnas).

Baltijas Padomes sanāksme notika Baltijas Asamblejas 29.sesijas ietvaros, kas 21. un 22.oktobrī norit Saeimā. Baltijas Padome apvieno Baltijas Asamblejā strādājošos Baltijas valstu parlamentāriešus un triju Baltijas valstu izpildvaru pārstāvjus, kuri darbojas Baltijas Ministru Padomē.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā