Saeimas komisija: valdība aizņēmumu varēs ņemt tikai ar Saeimas atļauju

(20.10.2010.)

Turpmāk, ja valdībai būs nepieciešams uzņemties būtiskas finansiālas saistības, tam vajadzēs Saeimas atļauju. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā trešdien, 20.oktobrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību.

Šādu atļauju vajadzēs, ja plānots aizņēmums, kura apjoms pārsniedz 20 procentus no gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktā iekšzemes kopprodukta. Tāpat Saeimas akceptu vajadzēs aizņēmumam, kas atzīstams par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kā arī skar nodokļu politikas īstenošanu un sociālās aizsardzības sistēmu.

Grozījumi nosaka, ka finanšu ministrs aizņēmumu valsts vārdā varēs ņemt, tikai pamatojoties uz spēkā stājušos likumu, kuru Saeima pieņems pēc attiecīga ziņojuma uzklausīšanas. 

Savukārt ziņojumā Saeimas sēdē par aizņēmuma nepieciešamību Ministru prezidentam vai finanšu ministram būs īpaši jāpamato, kāpēc aizņēmums nepieciešams, jānorāda aizņēmuma apmērs, izmantošanas mērķi un termiņi, kā arī atmaksas grafiks un iecerētā valdības rīcība aizņēmuma nosacījumu un atmaksas izpildei.

Plānots, ka Saeima par grozījumiem Likumā par budžetu un finanšu vadību trešajā lasījumā lems 28.oktobra sēdē, informē atbildīgajā komisijā.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā