Saeima pieņem grozījumus Valsts civildienesta likumā

(14.10.2010.)

Saeima ceturtdien, 14.oktobrī, otrajā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts civildienesta likumā, nosakot kārtību, kādā valsts civildienesta ierēdnis varēs pildīt dienestu starptautiskā organizācijā vai tās institūcijā.

Tam būs nepieciešama ierēdņa piekrišana, un pēc atgriešanās viņam būs tiesības ieņemt iepriekšējo vai līdzvērtīgu civildienesta amatu. Valsts iestāde ierēdni varēs arī atsaukt no dienesta ārvalstīs. 

Tāpat izmaiņas likumā nosaka, ka valsts civildienesta attiecības varēs izbeigt, pamatojoties uz ierēdņa un iestādes vadītāja savstarpēju vienošanos, kas būs jāapliecina ar rakstveida piekrišanu. Šādas izmaiņas ļaus bijušajiem ierēdņiem ātrāk pretendēt uz bezdarbnieka pabalstu.

Līdzšinējā kārtība šādu iespēju neparedzēja, un pēc amata atstāšanas ierēdnis uz bezdarbnieka pabalstu varēja pretendēt tikai pēc diviem mēnešiem.

Izmaiņas likumā bija nepieciešamas, lai valsts civildienesta ierēdņi būtu vienlīdzīgā situācijā ar darbiniekiem sociālo garantiju jomā pēc civildienesta vai darba attiecību izbeigšanas, norāda priekšlikuma autori.

Grozījumi Valsts civildienesta likumā stāsies spēkā šī gada 1.decembrī.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī