Stažēšanās programmu Saeimā noslēdz divas studentes no Vācijas

(24.09.2010.)

Piektdien, 24.septembrī, Starptautiskās parlamentu stipendiju programmas ietvaros trīs nedēļu praksi Saeimā noslēdza divas studentes no Vācijas.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Solvita Āboltiņa pēc tikšanās ar stažierēm pauda gandarījumu par iespēju pirmoreiz arī Latvijas parlamentā īstenot atbildes programmu Vācijas Bundestāga stipendiju programmai. „Mēs esam spēruši pirmos soļus. Vienmēr ir lietas, ko var paveikt labāk, tomēr šī programma ir apliecinājums tam, ka arī Latvijas parlaments var sekmīgi īstenot šādus projektus un dalīties savā pieredzē,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Arī Latvijas Universitātes Akadēmiskā departamenta direktors Ojārs Judrups atzina, ka ir liels prieks par abu stažieru izvēli doties uz Latviju un prakses laikā apmeklēt tieši Latvijas Universitātes piedāvātos kursus. O.Judrups pieļāva, ka, pieaugot stažieru skaitam, šiem studentiem varētu izstrādāt īpašu programmu.

Studente no Hamburgas Šarlīna Volfa norādīja, ka Latvijā pavadītais laiks ir bijis ļoti vērtīgs. Tā esot bijusi iespēja ne tikai savākt materiālus maģistra darbam, bet arī iepazīt parlamenta komisiju, kā arī vairāku Saeimas struktūrvienību darbu. „Šī ir vērtīga pieredze, kas noderēs turpmākajā dzīves ceļā,” teica Š.Volfa.

Savukārt Inga Holtške no Leipcigas atzina, ka prakses laiks bijis ļoti īss un aicināja turpmāk pagarināt stažēšanās laiku, lai būtu iespēja ne tikai gūt ieskatu parlamenta darbā, bet arī Latvijas kultūras dzīvē. „Šī ir ļoti jauka valsts, un gribu pateikt paldies par silto uzņemšanu,” akcentēja I.Holtške. 

Trīs nedēļu garumā jaunietes iepazinās ar vairāku Saeimas deputātu ikdienu, Saeimas frakciju, kā arī Ārlietu komisijas, Eiropas lietu komisijas un citu ar ārlietām un sabiedriskajām attiecībām saistīto Saeimas Kancelejas struktūrvienību darbu. Līdztekus praksei Saeimā viņas apmeklēja arī ārvalstu studentiem izstrādātos lekciju kursus Latvijas Universitātē.

Starptautisko parlamentu stipendiju programmu (Internationales Parlaments-Stipendium) Bundestāgs īsteno kopš 1986.gada, un kopumā to absolvējuši vairāk nekā 1200 jaunieši, tostarp 54 no Latvijas. Latvijas studentiem iespēja stažēties Vācijas parlamentā ir jau kopš 1992.gada. Programmā ir iesaistījušās 29 valstis, no kurām arī ASV, Polija, Francija, Krievija un Ungārija uzņem jauniešus savos parlamentos.

Video par Vācijas studenšu praksi Saeimā: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB
Foto par Vācijas studenšu praksi Saeimā: https://www.flickr.com/photos/saeima/5017498636/
Izmantojot materiālus publicēšanai, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā