Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze tiekas ar jauno Igaunijas vēstnieku

(17.09.2010.)

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze piektdien, 17.septembrī, tikās ar Igaunijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Mati Vārmanu (Mati Vaarmann), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

 

Sveicot viesi Saeimā, G.Daudze Latvijas un Igaunijas attiecības raksturoja kā lieliskas un ļoti ciešas. Puses bija vienisprātis, ka abas valstis ir labi kaimiņi un draugi.

Īpaši aktīva ir ekonomiskā sadarbība, un tai labi uzskatāms apliecinājums ir plašais abu valstu pārtikas preču piedāvājums otras valsts veikalu plauktos. Vēstnieks atzina, ka Latvijas preču eksports pēdējā laikā audzis īpaši strauji. Šobrīd Igaunijai pat izveidojusies negatīva tirdzniecības bilance ar Latviju, jo tā importē vairāk Latvijas preču, nekā eksportē uz Latviju savas.

„Igaunijas tirgus vienmēr ir bijis ļoti nozīmīgs Latvijas preču eksportam. Šī tirdzniecības apmaiņa ir abpusēji izdevīga, jo sniedz ieguldījumu abu valstu tautsaimniecību attīstībā,” teica G.Daudze.

Saeimas priekšsēdētājs arī pateicās par Igaunijas iepriekš pieņemto lēmumu kopā ar Ziemeļvalstīm sniegt aizdevumu Latvijas finansiālo problēmu risināšanai. „Mēs augsti novērtējam Igaunijas atbalstu, tomēr ceru, ka līdz ar ekonomiskās situācijas uzlabošanos, šī aizdevuma daļa nebūs nepieciešama,” sacīja G.Daudze.

Pārrunājot gaidāmās Saeimas vēlēšanas, vēstnieks atzina, ka Igaunijā par tām ir liela interese. Lielākajos Igaunijas laikrakstos un televīzijas kanālos regulāri parādoties plašas reportāžas par Latvijas parlamenta priekšvēlēšanu kampaņas norisi, atspoguļojot politiķu, ekspertu un iedzīvotāju viedokļus.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti abu valstu parlamentārie kontakti. „Sadarbība gan parlamentu priekšsēdētāju, gan komisiju un Baltijas Asamblejas līmenī līdz šim veidojusies ļoti aktīva un draudzīga,” atzina Saeimas priekšsēdētājs.

Saeimas priekšsēdētāja un vēstnieka sasveicināšanos un tradicionālo fotografēšanos šodien, Saeimas atvērto durvju dienas ietvaros, vēroja arī vairāki desmiti parlamenta apmeklētāju. Šī bija unikāla iespēja oficiālo tikšanos norisē ielūkoties arī Saeimas apmeklētājiem.    

 Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157624974341246/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/SaeimaSAB#p/a/u/0/kDIfTRZ7WRY
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

  

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 29.martā