Saeimas komisija konceptuāli atbalsta Rojas novada sadalīšanu

(24.08.2010.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija otrdien, 24.augustā, konceptuāli atbalstīja priekšlikumu par Mērsraga atdalīšanu no Rojas novada. 

Deputāti nolēma iesniegt Saeimā attiecīgus grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kā arī speciālu likumprojektu, lai Rojas novads un Mērsraga novads varētu sākt darbu kā atsevišķas pašvaldības. Balsojot tika nolemts likumprojektus Saeimā virzīt kā steidzamus. 

Pirms pieņemt lēmumu, deputāti detalizēti izvērtēja Rojas novada reorganizācijas plānu un Mērsraga novada izveidošanas projektu, lai pārliecinātos, ka Rojas novada sadalīšana ir nepieciešama, izdevīga un lietderīga. Īpašu uzmanību deputāti veltīja abu pašvaldību budžeta situācijai un tam, cik lielu atbalstu sniedz pašvaldību izlīdzināšanas fonds.

Komisijas sēdē deputāti tika informēti, ka pēc Rojas novada sadalīšanas atsevišķu pašvaldības funkciju izpilde Mērsragā uzlabosies, jo nodokļu maksātāju nauda turpmāk tiks izmantota efektīvāk - tieši novada iedzīvotājiem. Līdz šim lielākā daļa finanšu līdzekļu esot ieguldīta Rojas attīstībā, Mērsragam atstājot vien nelielu daļu, komisijas sēdē atzīmēja Rojas novada domes deputāts Lauris Karlsons.

Plānotās izmaiņas teritoriāli pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem būtiski neietekmēšot. Piemēram, Rojā un Mērsragā tāpat kā līdz šim strādās gan pašvaldības policija un komunālās saimniecības uzņēmumi, gan ārstu prakses un sociālie dienesti.

Atbalstu Mērsraga atdalīšanai no Rojas novada šodien pauda arī reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe, uzsverot, ka „vēlme atdalīties joprojām ir dzīva, un pašvaldības ir gatavas administratīvo robežu grozīšanai”.

 

Saeimas Preses dienests

 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt