Budžeta komisija pabeidz darbu pie mikrouzņēmumu nodokļa likumiem

(28.07.2010.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 28.jūlijā, pabeidza darbu pie mikrouzņēmumu nodokļa likumprojektu paketes. Plānots, ka mikrouzņēmumu nodoklis būs deviņi procenti no apgrozījuma.

„Šis viens salīdzinoši zemais nodoklis ietvers vienlaikus četrus maksājumus - valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par darbiniekiem, kā arī uzņēmumu ienākuma nodokli un mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli,” skaidro komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš.

„Kopīgi ar atbildīgajām ministrijām un sociālajiem partneriem ir paveikts liels darbs, uzlabojot mikrouzņēmumu nodokļa piemērošanu un novērstas bažas par nepietiekamu šādu uzņēmumu darbinieku sociālo aizsardzību,” uzsver komisijas priekšsēdētājs.

Lai mikrouzņēmumu nodokļa likums un ar to saistītie grozījumi varētu stāties spēkā jau no 1.septembra, likumprojektus plānots izskatīt Saeimas ārkārtas sēdē jau tuvākajā laikā, informē G.Bērziņš.

Jaunais likums paredz, ka mikrouzņēmuma statusu varēs iegūt individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, saimnieciskās darbības veicējs vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, ja to apgrozījums gadā nepārsniedz 70 tūkstošus latu un kuri nodarbina ne vairāk kā piecus darbiniekus.

Mikrouzņēmuma statusu varēs iegūt, ja uzņēmums rakstveidā būs vienojies ar visiem uzņēmuma darbiniekiem par mikrouzņēmuma nodokļa piemērošanu. Šāda uzņēmuma darbinieku valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas būs atkarīgas no mikrouzņēmuma apgrozījuma. Šīm iemaksām tiks novirzīti 65 procenti no nomaksātā nodokļa.

Komisijas šodien atbalstītie priekšlikumi sakārto mikrouzņēmuma darbinieku sociālās garantijas, paredzot, ka mikrouzņēmumu nodokli maksājoša uzņēmuma darbinieks ir sociāli apdrošināms, sākot ar dienu, kad iegūts darbinieka statuss. Darbinieka valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas tiks aprēķinātas proporcionāli mikrouzņēmuma darbinieku skaitam un to faktiskajiem ienākumiem.

Lai izvērtētu likuma praktisko īstenošanu, it īpaši likuma piemērošanu attiecībā uz valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām un sociālās apdrošināšanas pakalpojumu pieejamību mikrouzņēmumu darbiniekiem, Ministru kabinetam līdz 2011.gada 1.oktobrim Saeimā būs jāiesniedz attiecīgs ziņojums.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt