Saeimas komisija lūgs juristus vērtēt Farmācijas likuma jauno redakciju

(23.07.2010.)

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija piektdien, 23.jūlijā, nolēma lūgt Saeimas Juridiskajam birojam un Tieslietu ministrijai atzinumu par komisijas izstrādāto Farmācijas likuma grozījumu redakciju.

„Komisija ir nopietni strādājusi pie likuma jaunās redakcijas un, šķiet esam nonākuši pie zināma kopsaucēja. Taču, ņemot vērā aptieku pārstāvju krasi atšķirīgos viedokļus, vēlamies būt droši, ka mūsu piedāvātais risinājums atbilst arī valsts pamatlikumam, tādēļ lūgsim juristus sniegt par to savu viedokli,” norāda komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

Komisija lūgs Saeimas Prezidiju izslēgt Farmācijas likuma grozījumus no pirmdien sasauktās Saeimas ārkārtas sesijas sēdes darba kārtības.

Saeimas Juridiskajam birojam un Tieslietu ministrijai savs atzinums jāsniedz līdz 16.augustam. 

Jaunā 36.panta redakcija paredz, ka aptieku izveido farmaceita prakses vai kopprakses, vai arī kapitālsabiedrības veidā. Par farmaceitiskās aprūpes veikšanu pašvaldība vai cita persona, kas nav farmaceits, tai piederošajā aptiekā slēdz darba līgumu ar sertificētu farmaceitu.

Aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja vismaz 50 procenti kapitāla daļu pieder farmaceitam vai puse valdes locekļu ir sertificēti farmaceiti.

Jaunā likuma redakcija paredz iespēju lauku reģionos aptieku vadīt arī farmaceita asistentam. Tā nosaka, ka farmaceita asistentam aptieka var piederēt un viņš to var vadīt vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav aptiekas vai aptiekas filiāles. Šāds izņēmuma gadījums likumā iestrādāts, lai nebūtu jāslēdz vairākas lauku aptiekas, kuras patlaban ilgstoši strādā farmaceita asistenta vadībā.

Lai vadītu aptieku, farmaceita asistentam būs jābūt vismaz piecu gadu nepārtrauktai farmaceita asistenta darba pieredzei aptiekā.

Ja farmaceita asistenta aptiekas darbības teritorijā (piecu kilometru rādiusā) tiek atvērta farmaceita vadīta aptieka, farmaceita asistenta aptiekas darbībai licence turpmāk netiks izsniegta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt