Saeimas apakškomisija vienojas par risinājumu farmaceitu asistentu aptieku saglabāšanai

(22.07.2010.)
Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas deputāti ceturtdien, 22.jūlijā, noslēdza darbu pie Farmācijas likuma grozījumiem, paredzot iespēju lauku reģionos aptieku vadīt arī farmaceita asistentam.

Piedāvātā likuma redakcija pieļauj, ka aptieka var piederēt un to var vadīt arī farmaceita asistents vietās, kur iedzīvotāju skaits nepārsniedz 4000 un piecu kilometru rādiusā nav aptiekas vai aptiekas filiāles. Šāds izņēmuma gadījums likumā iestrādāts, lai nebūtu jāslēdz vairākas lauku aptiekas, kuras patlaban ilgstoši strādā farmaceita asistenta vadībā. 

Lai vadītu aptieku, farmaceita asistentam būs jābūt vismaz piecu gadu nepārtrauktai farmaceita asistenta darba pieredzei aptiekā. 

Ja farmaceita asistenta aptiekas darbības teritorijā (piecu kilometru rādiusā) tiek atvērta farmaceita vadīta aptieka, farmaceita asistenta aptiekas darbībai licence vairs netiks izsniegta.

Jaunā likuma redakcija vispārējā gadījumā paredz, ka aptieku izveido farmaceita prakses vai kopprakses, vai arī kapitālsabiedrības veidā.  Par farmaceitiskās aprūpes veikšanu pašvaldība vai cita persona, kas nav farmaceits, tai piederošajā aptiekā slēdz darba līgumu ar sertificētu farmaceitu. 

Atgādinām, ka Sociālo un darba lietu komisija jau ir vienojusies par likuma papildināšanu ar normām, kas nostiprina farmaceita lomu aptieku darbībā. Saskaņā ar piedāvāto likuma 36.panta redakciju aptieka kapitālsabiedrības veidā drīkstēs darboties, ja vismaz 50 procenti kapitāla daļu pieder farmaceitam vai puse valdes locekļu ir sertificēti farmaceiti.

Apakškomisijas sagatavoto likuma redakciju piektdien, 23.jūlijā, izskatīs Sociālo un darba lietu komisija. 


Saeimas Preses dienests
Piektdien, 29.martā